נכון או לא נכון? מיתוסים לגבי מזון

האם אבטיח הוא בעיקר סוכר, והאם זה נכון שאשכולית ולימון שורפים שומנים? האינטרנט מלא במיתוסים וברבעי אמיתות (לעיתים חסרות ביסוס מדעי) הקשורים למזון שאנו אוכלים. בחרנו עם דיאטנית, יועצת תזונה ונטורופתית 10 מיתוסים כאלה, ובדקנו: נכון או לא נכון, זאת השאלה.
1. אסור לשתות בזמן האוכל
יפית בן מרדכי, דיאטנית קלינית, מאמנת כושר ומפתחת מתכונים: "לא נכון! שתייה בזמן הארוחה לא רק שאינה מפריעה לעיכול הארוחה, אלא שהיא גורמת להאטה בקצב האכילה, יוצרת תחושת שובע, ובכך מאפשרת יותר שליטה על כמויות האוכל שנכנסות לגוף. קחו לדוגמא פירות כמו מלון ואבטיח שמכילים בתוכם נוזלים, סוכרים וסיבים, והגוף מפרק את הכל ביחד באופן הרמוני ונפלא".
2. אסור לערבב פחמימות עם חלבונים
גם כאן פוסקת בן מרדכי כי מדובר במיתוס שאינו נכון. "לא רק שאין בעיה בערבוב של אבות המזון השונים ואכילתם ביחד, זה אפילו מסייע ביצירת תחושת שובע ממושכת", היא מסבירה. "יתרה מזאת - מרבית המזונות השלמים בטבע מכילים פחמימות וחלבונים יחד. קטניות כמו שעועית, אפונה ועדשים מכילות פחמימות וחלבונים ביחס כמעט זהה. קינואה מכילה בתוכה גם חלבונים וגם פחמימות, וכך גם מיני אגוזים. מצד שני, יש הנוטים להרבות באוכל ככל שהוא מגוון יותר. לאנשים כאלה הפרדה בין פחמימות לחלבונים יכולה להקטין את כמות האוכל הנאכלת, כי המגוון מצומצם יותר".
3. אבטיח מכיל בעיקר סוכר
רק סוכר? ממש לא! צילום: Shutterstock
גם הפעם, בן מרדכי מסבירה כי מדובר במיתוס שאינו נכון. "אבטיח הוא מקור לנוזלים", היא אומרת. "הוא מכיל 92% מים, מה שנותן לו יתרון גדול על פני פירות אחרים. במזג אוויר חם אכילת אבטיח יכולה לסייע נגד התייבשות". לדבריה בכוס אבטיח, שהיא 152 גרם קוביות אבטיח, יש 45 קלוריות, 11.4 גרם פחמימה, 6.9 מ"ג ליקופן, 12.3 מ"ג ויטמין C וגם ויטמין A ואשלגן. "האבטיח מהווה מקור לפיגמנטים נוגדי החמצון ביטא-קרוטן וליקופן. הליקופן תומך בבריאות הלב ושניהם ביחד מספקים הגנה על העור מפני קרני השמש. כשהם נאכלים בקביעות, הם יכולים לסייע במניעת סוגי סרטן שונים, ביניהם סרטן השד, הקיבה, המעי הגס, הערמונית, הריאות והלבלב", ממשיכה בן מרדכי. "ככל שאבטיח אדום יותר, כך הוא מכיל יותר ליקופן. אבטיח הוא גם מקור מצוין לציטרולין - חומצת אמינו שעוזרת לזרימת הדם בגוף, וכתוצאה מכך מסייעת לבריאות הלב וכלי הדם". בן מרדכי ממליצה לשלב אכילה של כוס קוביות אבטיח עם חופן שקדים או גבינות רזות (עד 5%), דלות נתרן כמו ריקוטה ובולגרית במליחות עדינה.
4. ויטמין C נמצא רק בפירות הדר
רוזי לוי, יועצת תזונה ואורח חיים בריא, בעלת עסק "בריאות עד הבית": "לא נכון! בפירות הדר כמו תפוז, אשכולית, קלמנטינה, לימון ופומלה יש גם ויטמין C וגם סיבים תזונתיים נוגדי חמצון, אבל יש מזונות נוספים שעשירים בוויטמין הזה ומומלץ להכניס אותם לתפריט היומי, כגון פלפל אדום, קיווי, תות, ליצ'י, אננס, מנגו, תות שדה, עגבניות, גויאבה, כרוב ניצנים, מלון וברוקולי". היא מציינת כי ויטמין C מסייע לספיגת ברזל וסידן מהמזון, לכן מומלץ לאכול המזונות העשירים בוויטמין זה לצד מאכלים עשירים בברזל כמו בשר, קטניות ועלים ירוקים.
"ויטמין C עוזר למערכת החיסונית של הגוף", ממשיכה לוי. "הגוף שלנו לא יכול לייצר את הוויטמין ולכן הוא חייב לקבלו באופן יומי מהתזונה או כתוספים. כמות הוויטמין המומלצת בגיל השלישי היא 75 מ"ג בממוצע ליום. עדיף לצרוך אותו במזון, אך אם לא מגיעים לקצובה היומית אפשר לשלב תוסף בהמלצת איש מקצוע".
5. אכילת פרי טרי עדיפה על שתיית מיץ טבעי
מה עדיף, פרי טרי או מיץ טבעי? צילום: Shutterstock
כאן פוסקת רוזי לוי כי מדובר באמת. "כוס מיץ טבעי יכולה להכיל כמות קלוריות של מינימום שלוש מנות פרי", היא אומרת. "נוסף לכך, בסחיטת המיץ אנחנו מאבדים את הסיבים התזונתיים שתפקידם לגרום לנו לשובע ולמניעת עצירות. מיץ גזר או מיץ תפוזים סחוט טרי נשמעים לנו מאד בריאים, אבל אנחנו נשארים בעיקר עם הסוכר שבפרי. כדי לקבל את מקסימום היתרונות שבפרי כולל מינרלים וויטמינים אכן עדיף לאכול אותו בשלמותו, כולל הקליפה. שייק לעומת מיץ כן עושה את העבודה. ניתן לשלב פרי או ירק כולל הקליפה כמו תפוח, אגס, לימון, סלק או גזר. חשוב לשתות את השייק מיד בתום ההכנה כדי לא לאבד את הוויטמינים".
6. תפוח עץ חמוץ מכיל פחות קלוריות וסוכר מתפוח אדום
עניין זה, ובכן, אינו נכון. "אנחנו נוטים לחשוב שבתפוח חמוץ יש פחות סוכר ופחות קלוריות, אבל האמת היא שתפוח ירוק ותפוח אדום מכילים את אותה כמות סוכרים וקלוריות", מנפצת לוי את האשליה. "מנת פרי ממוצעת של תפוח בינוני אחד מכילה בין 60 ל-70 קלוריות. תפוח נחשב לאחד הפירות המומלצים לאכילה על קליפתו המכילה פקטין, סיבים, ויטמינים וברזל. תפוח מונע עצירות, משביע וכיף לשלב אותו בתפריט היומי. תפוחים מכילים פיטוכימיקלים ונוגדי חמצון ששומרים על הגוף מנזק חמצוני. הפקטין שבקליפת התפוח מאזן את רמות סוכר, עוזר בהורדת הכולסטרול הרע בגוף, מסייע במניעת מחלות לב וכלי דם ומונע השמנה".
7. לא טוב לאכול אחרי השעה 17:00
יש שעה שאחריה אסור לאכול? צילום: Shutterstock
"גם זה לא נכון", אומרת לוי. "חשוב ללכת לישון על קיבה נינוחה, אך עם זאת לא מלאה. אכילה של מזון כבד, שומני או בשרי בשעות הערב והלילה מקשה על עיכול ופירוק המזון, ומונעת מהגוף שינה איכותית. לגוף לוקח כארבע שעות לעכל ארוחה כזאת. המזון עולה תוך כדי שינה, מלווה בצרבות, גזים ותחושה של נפיחות". אז מה כן? לדבריה, כדאי לאכול ארוחת ערב קלילה עד 2-3 שעות לפני השינה, למשל דייסת שיבולת שועל, סלט טוב עם שקשוקה, יוגורט ופרי, או כריך מלחם כוסמין, שיפון או דגנים מלאים עם גבינת עיזים וירקות.
8. מיץ לימון או מיץ אשכוליות שורפים שומן
"זה לא נכון", פוסקת לוי. "אשכולית מכילה כמות גבוהה של סיבים תזונתיים, מאזנת שומנים בדם, עוזרת באיזון סוכר ומכילה ויטמין C ולכן עוזרת בחיזוק מערכת החיסון, בפרט בחורף -אבל היא לא שורפת שומנים. אשכולית מכילה סוכר על אף טעמה החמצמץ". חצי אשכולית מומלצת כמנת פרי, לדבריה, שכן היא בעלת אינדקס גליקמי נמוך שלא מעלה את רמות הסוכר. "גם על הלימון מדברים כשורף שומנים ומאיץ ירידה במשקל, אך אין מחקר שתומך בנושא. יש ללימון לא מעט תכונות מועילות אחרות שכן הוכחו - הוא עשיר בוויטמין C, בשל חמיצותו הוא עוזר לשנע את מערכת העיכול והכבד, הוא מסייע בניקוי מערכת העיכול ובהוצאת רעלים מהגוף", אומרת לוי. "הוסיפו לימון לסלטים ולשייקים בצמוד לארוחה עשירה בברזל, ותגדילו את הספיגה של הברזל. מומלץ לשתות על קיבה ריקה חצי לימון סחוט עם כוס מים פושרים וכפית שמן זית - זה עוזר לאתחל את הגוף בבוקר".
9. אכילת כרוב גורמת לגזים במערכת העיכול
כרוב, עושה גזים? צילום: Shutterstock
הפעם מדובר באמת. אפרת בר לב, נטורופתית, מטפלת ברפואה פונקציונלית, מייסדת מרכז השתלמויות למטפלים ברפואה משלימה: "כרוב הוא ירק ממשפחת המצליבים, המכילים סיב פחמימתי מרכיב תלת-סוכרי בשם רפינוז", מסבירה בר לב. "במקרים רבים סיב זה אינו מתעכל על ידי אנזימי עיכול, וכשהוא מגיע למעי הגס הוא מותסס על ידע חיידקי מעי המפיקים גזים, כגון מימן, מתאן ופחמן דו-חמצני. מכיוון שירקות מצליבים עשירים בוויטמינים, מינרלים וחומרים טבעיים מזינים מאוד, הם חיוניים ביותר לבריאות. פעולת בישול, אפייה או אידוי מרככת את הירקות, מפחיתה את התופעה של היווצרות גזים במערכת העיכול ומסייעת לגוף להגיב באופן ידידותי יותר וריחני פחות, כתגובה לאכילת כרוב".
10. אכילת בננות גורמת לעצירות
ובכן, זה תלוי. בר לב: "בננות מכילות חומרים מזינים, מינרלים, רב-סוכרים וסיבים תזונתיים המסייעים לעיכול במקרים של עצירות כגון פקטין, סיב לוכד מים המסייע לתנועת מעיים. עם זאת, בננות מכילות גם עמילן קשה לעיכול וחומרים הנקראים טאנינים, שעשויים ליצור קושי בפעולת מעיים תקינה. ה'קונפליקט' הזה מצריך התאמה אישית במקרים של התמודדות עם עצירות. מומלץ לבחון את התגובה הפיזיולוגית האישית של כל אחד מכם בצריכת בננות, ובכל מקרה, העדיפו צריכת בננות בשלות, שהן קלות יותר לעיכול, וצרכו אותן באופן מתון של 1-2 בננות ליום בלבד".
20 מזונות שלא כדאי לשמור במקרר
איזו תזונה תעזור לנו לשפר את הזיכרון?
תמרור אזהרה: מתי האוכל שלנו הופך למקולקל?
הצטרפו לקהילת בריאות ואורח חיים בריא של מוטק'ה
ב-2006 מחלת הסוכרת הוכרזה על ידי האו״ם כמגיפה כלל עולמית. בישראל ידוע על כ-600 אלף חולי סוכרת מאובחנים,...
האם אבטיח הוא בעיקר סוכר, והאם זה נכון שאשכולית ולימון שורפים שומנים? האינטרנט מלא במיתוסים וברבעי אמיתות...
החרדה היא חלק מהקיום האנושי, ולהבדיל מהפחד, היא לא תמיד תלויה בעובדות. מי שלוקה בהפרעת חרדה לא זקוק...