חזרה לבריאות טובה

נלחמים במחלות עיניים דרך התזונה

הגזר טוב לעיניים, אבל לא רק הוא: משפחת העלים הירוקים, אבוקדו, פירות יער, דגים ומזונות נוספים יסייעו לכם לשמור על בריאות עיניכם
ד"ר גלעד ליטוין 13/12/15
נלחמים במחלות עיניים דרך התזונה
נלחמים בקטרקט דרך האוכל. צילום: Shutterstock

 

 

בשיתוף חברת לפידות מדיקל

 

כמה מאיתנו שמענו בילדותנו את האמרה "אכילת גזר טובה לעיניים"? האמרה נכונה - גזרים מכילים ויטמין בשם בטא קרוטן, המסייע להילחם במחלות עיניים. יחד עם זאת, כדאי לדעת שגזרים אינם המאכל היחיד שתורם לבריאות העיניים. לפניכם רשימת מאכלים נוספים, שעשויים לתרום לצמצום גורמי הסיכון הקשורים במחלות עיניים נפוצות, כולל תופעת הקטרקט ומחלת הניוון המקולרי (AMD):

 

עלים ירוקים

 

ירקות ירוקים כגון תרד, כרוב, מנגולד, חרדל ולפת, הם מקור מצוין של נוגדי החמצון לוטאין וזאקסנטין. מחקרים שונים הראו כיצד נוגדי חמצון אלה מסייעים בסינון קרני שמש הרסניות, ובכך מגנים ומשמרים תאים בריאים בעין, כולל קולטנים במרכז הרשתית. מי שפחות מתחבר לעלים ירוקים יכול לאכול ברוקולי ואפונה, שגם הם מהווים מקורות מצוינים לנוגדי החמצון הללו.

 

דגים שומניים

 

דגי מים קרים כגון סלמון, טונה, פורל, מקרל, סרדינים ואנשובי עשירים מאד בחומצות השומן אומגה 3. שתי חומצות שומן מסוג אומגה 3 - חומצת DHA וחומצת EPA - ידועות ביכולתן לשמר ולחזק עיניים בריאות. דוגמה אחת היא תסמונת העין היבשה, שעלולה להיות קשורה למחסור בחומצת ה- DHA. בנוסף, מחקרים מראים כי רמות נמוכות של חומצותDHA  ו- EPA מזוהות ומשויכות עם מחלות עיניים ברשתית.

 

על פי ה- EUREYE - מחקר שהוצג בכתב העת האמריקני לתזונה רפואית - אכילת דגים שומניים יכולה גם היא לסייע בהפחתת הסיכון לפתח ניוון מקולרי הקשור לגיל (AMD). במידה שמאכלי ים מהווים חלק קטן בתפריט שלכם, כדאי לדעת שנטילת תוספי שמן דגים, או תוספי מזון צמחיים המכילים שמן זרעי דומדמניות שחורות או שמן פשתן, תאפשר גם היא קבלת אספקה טובה של אומגה 3.

 

פירות יער

 

מסייעים להפחתת הסיכון למחלת הניוון המקולרי. פירות יער. צילום: Shutterstock

 

תותים, אוכמניות, פטל שחור, גרגרי האסאי ודובדבנים הם מאכלים מצוינים המסייעים בהפחתת דלקות ולחץ דם, אשר מהווים גורמי סיכון למחלת הניוון המקולרי. פירות אלה מכילים גם ויטמין C, שהוכח כמעכב את התפתחות הקטרקט. בנוסף, פירות יער מכילים תרכובות צמחים בשם פוליפנולים, שמאפשרות להגן על המוח ולמחזר את הפסולת הרעילה הקשורה לניוון מקולרי. פירות וירקות נוספים בעלי צבע קליפה כהה, כגון צנוניות, ענבים, שזיפים, פלפלים וסלק, מעניקים אף הם תועלות אלה. 

 

אגוזים

 

שקדים, אגוזי מלך ופיסטוקים מכילים את חומצת ה- EPA וכן ויטמין E, שניהם נוגדי חמצון חזקים. מחקרים מראים, כי ויטמין E מסייע בהפחתת התקדמות הניוון המקולרי הקשור לגיל (AMD), וכן בהאטת התפתחות קטרקט. ויטמין E נחשב למגן על תאי העין מפני נזקים הנגרמים לרקמות בריאות, בשל רדיקלים חופשיים.

 

אבוקדו

 

פרי האבוקדו מכיל קרוטנואידים מקבוצת ויטמין A, הנלחמים בנזקי הרדיקליים החופשיים, ובכך מסייעים לחיזוק הראייה. הקרוטנואידים החשובים ביותר הנמצאים באבוקדו הם הבטא קרוטן, אלפא קרוטן, וחשוב מכך - לוטאין וזאקסנטין, המסייעים בדחיית התפתחות מחלות כגון AMD, קטרקט וגלאוקומה.

 

האבוקדו המזין עשיר גם בוויטמין C, בוויטמין B6 ובוויטמין E. מחקר חדש של אוניברסיטת קליפורניה בלוס אנג'לס מצביע על כך, שאבוקדו הוא המקור העשיר ביותר בלוטאין (פיגמנט ממשפחת הקרוטנואידים, היעיל לשמירה על בריאות העין), מבין 20 הפירות הנצרכים ביותר. אותו מחקר גם מראה, שאבוקדו מכיל כמעט פי 2 ויטמין E, מכפי שחוקרים קודמים העריכו. עובדה זו ממקמת גם היא את האבוקדו בראש טבלת הפירות, המהווים מקור חשוב לנוגדי חמצון.

 

פלפלים כתומים

 

 מכילים כמות ויטמין C הגבוהה מכל מאכל אחר. פלפלים כתומים. צילום: Shutterstock

 

פלפלים כתומים מזן פעמון הם בין מקורות המזון הטובים ביותר להפקת זאקסנטין - קרוטנואדים המסייעים בהפחתת הסיכון לקטרקט ולניוון מקולרי. מעבר לזאקסנטין, הפלפלים מכילים ויטמין C יותר מכל מאכל אחר, וזה אחראי לשמירת בריאות התאים בגוף, כולל תאי העין.

 

צריכה יומיומית של ויטמין C חשובה מאד להגנה על בריאות העין. ירקות ופירות אחרים בעלי גוון כתום המכילים ויטמין C הם דלעת, מיני קישואים, גזר ובטטות. אפשרויות מגוונות אלה מכילות אף הן את מרכיבי התזונה הידידותיים לעין – קרוטן וויטמין A.

 

תזונה דלה בשומן ובנתרן

 [#middleBanner] 

תזונה דלה בשומן ובנתרן יעילה לא רק לשמירה על אורח חיים בריא, אלא עשויה להפחית את גורמי הסיכון הקשורים לאובדן ראייה ולבעיות ראייה, כגון רטינופתיה סוכרתית וניוון מקולרי. על כל אחד להתייעץ עם רופא המשפחה שלו, לגבי התזונה הטובה ביותר עבור צרכיו הרפואיים.

 

לסיכום, דיאטה מאוזנת, עשירה בנוגדי חימצון וויטמינים שונים עשויה לייצר הגנה מפני מחלות עיניים הקשורות בגיל. מחקרים שונים מראים, כי אורח חיים בריא הכולל תזונה מאוזנת ומלאה, הפסקת עישון ופעילות גופנית תורם רבות לבריאות גופנית ולאריכות ימים. בתחום רפואת העיניים הוצגו ממצאים מדעיים רבים התומכים בהשערה זו בנוגע לבריאות העיניים, באופן ספציפי בכל הקשור בנוגדי חימצון, בנגזרות ויטמין A, ויטמין C וויטמין E

 

הכתבה מבוססת על מידע מטעם חברת Alcon. למידע נוסף על אודות קטרקט העין, לחצו כאן.

 

התפריט הנכון לגיל המעבר

תזונה ים תיכונית מפחיתה לחץ דם

על חוט השיערה: עיצוב גבות בגיל המבוגר

התזונה שתשמור עליכם צעירים

איך להצעיר את מראה העיניים

הוכח מחקרית: מראות יפים תורמים לחיזוק המערכת החיסונית

תחליפי בשר מהטבע: עדשים

המדריך המלא לבחירת מכשיר שמיעה

 

הצטרפו לקהילת הבריאות של מוטק'ה

 

תגובות  3  אהבו 

כתבה מבורכת,,שמירה על הרשתית חשובה מאד


16/12/15

בריאות העיניים היא הדבר החשוב ביותר. אמנם אנחנו כבר לא צעירים כמו פעם, חשוב לשמור על הבריאות יותר מתמיד.

כשמתחילים הקמטים בפנים אני אישית ממליצה להשתמש בחומצה האלרונית, היא נהדרת ומוסיפה ...

בריאות העיניים היא הדבר החשוב ביותר. אמנם אנחנו כבר לא צעירים כמו פעם, חשוב לשמור על הבריאות יותר מתמיד.



כשמתחילים הקמטים בפנים אני אישית ממליצה להשתמש בחומצה האלרונית, היא נהדרת ומוסיפה לחות לעור. הקמטים לא נעלמו כולם אבל מצב העור הרבה יותר טוב. בלי עין הרע.



 


הקפדה על תזונה בריאה והמנעות מעישון באמת חשובות מאוד לשמירה על הראייה. במיוחד בגילנו, חשוב גם להיבדק פעם בשנה אצל רופא עיניים מומחה כדי לשלול מחלות עיניים כמו קטרקט או גלאוקומה....
הקפדה על תזונה בריאה והמנעות מעישון באמת חשובות מאוד לשמירה על הראייה.

במיוחד בגילנו, חשוב גם להיבדק פעם בשנה אצל רופא עיניים מומחה כדי לשלול מחלות עיניים כמו קטרקט או גלאוקומה.
כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

"יש עוד דרכים לטפל בתסמיני גיל המעבר חוץ מהורמונים"

אם בעבר הרחוק גיל המעבר, שפעם עוד זכה לשם המעליב גיל הבלות, היה תופס נשים בעשור האחרון של חייהן, הרי שכיום,...

לקריאת הכתבה
גיל המעבר: מה מציעה הרפואה המשלימה

תופעות גיל המעבר, שמאפיינות נשים רבות בגיל 45-55, גורמות להן סבל לא קטן ועלולות לשבש את חייהן לגמרי. מעבר...

לקריאת הכתבה
ירוק ללב, כתום לכבד: ריפוי בצבעים

צבעים - הם נמצאים מסביבנו כל הזמן, אנחנו לובשים אותם, אוכלים אותם ומביטים בהם - אבל עד כמה אנחנו מודעים...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה