חזרה לבריאות טובה

נפילות קשישים: הכל על מניעת נפילות ודרכי הטיפול בהן

כ-30% מבני 65+ נופלים מדי שנה לפחות פעם אחת. נפילות משפיעות על איכות חיי הקשיש וכמובן - על בריאותו. איך בכל זאת פועלים למניעת נפילות ומהן דרכי הטיפול?
ד"ר גדי מנדלסון 24/12/17
נפילות קשישים: הכל על מניעת נפילות ודרכי הטיפול בהן
רוב הנפילות מתרחשות דווקא בבית. צילום: Shutterstock

 

 

נפילות קשישים הן בעיה הזוכה לתשומת לב הולכת וגוברת בשנים האחרונות, הן מצד האוכלוסייה הרחבה והן מצד שירותי הבריאות בארץ ובעולם. ההתעניינות בנושא גוברת עקב המודעות הגדלה להשפעת נפילות על איכות החיים בזקנה, ההשלכות על המשפחה המטפלת, והעלויות הגבוהות הנגרמות מסיבוכי נפילות קשישים.

 

נפילות קשישים הן תופעה שכיחה ביותר: כ-30% מבני 65+ נופלים מדי שנה, חלקם אף יותר מפעם בשנה. הסכנה בנפילות אינה טמונה רק במספרן, אלא בשילוב של נפילה עם ריבוי מחלות ועם השינויים הגופניים החלים בחלוף השנים. כך, למשל, חולה הסובלת מבריחת סידן בעצמות (אוסטיאופורוזיס) ונופלת - שילוב הדברים עלול לגרום לשבר.

 

נפילות קשישים הן בעלות השלכות רפואיות, כמובן, על מצבו של הקשיש. מבין אלה שנופלים - כ-30%-20% נפצעים ברמה בינונית עד חמורה, פציעה הפוגעת ביכולת הניידות שלהם וביכולתם לחיות באופן עצמאי. פגיעות אופייניות הן פצעים, שברים וחבלות ראש.

 

 

נזקי נפילות קשישים:

 

נפילות קשישים

השבר החמור ביותר הנגרם מנפילות הוא שבר צוואר הירך. צילום אילוסטרציה: Shutterstock

 

 

למזלנו, שברים מתרחשים רק ב-5%-3% מהנפילות, ואשפוזים הם תוצאה של 3% מהנפילות. השבר החמור ביותר הנגרם מנפילות הוא שבר צוואר הירך. כמחצית מהסובלים משבר זה לא יחזרו למצבם התפקודי הקודם ויישארו מוגבלים או תלויים באחרים. אולם גם אם למרבה המזל הנפילה הסתיימה ללא שבר, פעמים רבות מתעורר בעקבותיה חשש ופחד מנפילה נוספת, מופיעה ירידה בביטחון העצמי, דבר המוביל לצמצום בפעילות הגופנית, לאובדן תפקודי נוסף, לבידוד חברתי, לדיכאון ולתחושת חוסר אונים.

 

הסיכון לנפילות עולה עם הגיל, וככל שאנו בגיל מבוגר יותר - כך הסיכון רב יותר. באופן מפתיע, עיקר הנפילות מתרחשות דווקא בבית, הנחשב כסביבה הקרובה, המוכרת והבטוחה יחסית. כאשר שואלים אדם שנפל "מדוע נפלת?", פעמים רבות אין הוא יודע לתאר ולהצביע על הסיבה שהביאה לנפילה.

 

ההשלכות הכלכליות של נפילות גם הן גבוהות וקשות. מעבר לעלות הישירה של הטיפול בשברים, ידוע שאנשים שנפלו סובלים פעמים רבות ממוגבלות בעקבות הנפילה ונזקקים ליותר שירותי בריאות, ליותר סיוע מצד המשפחה, ולעיתים קרובות - גם למטפל ביתי. 

 


מה הגורמים לנפילות בגיל המבוגר?

 

תרופות ונפילות

ריבוי תרופות והאינטרקציה ביניהן עלולים לגרום לנפילות. צילום: Shutterstock

 


כמו לשאלות רבות בעולם הרפואה, גם לשאלה זו מספר תשובות. גורמי הסיכון נחלקים לכאלה התלויים בקשיש ובריאותו, ולכאלה התלויים בגורמים סביבתיים. כדוגמא לגורמים התלויים בבריאות הקשיש, נזכיר את מספר המחלות הממושכות מהן הוא סובל. ככל שגדל מספר המחלות, כך עולה הסיכון לנפילות. דוגמאות נוספות הן קשיי ראייה, מחלות פרקים ושינויים ניוונים הפוגעים בהליכה וביציבות. ובכל זאת, הנה מספר גורמים עיקריים לנפילות קשישים:

 

1. מוגבלות בניידות

 

מוגבלות בניידות עלולה לנבוע מחולשת שרירים, ניוון שרירים, שיתוקים חלקיים או מלאים של פלגי גוף, אירוע מוחי ומחלות אחרות הפוגעות במערכת העצבים המרכזית, כדוגמת מחלת פרקינסון, חוסר שליטה על מתן שתן, דיכאון, כל ירידה ביכולת החשיבה כדוגמת מחלת אלצהיימר או דמנציה על רקע אחר.

 

2. נטילת תרופות רבות

 

ידוע שתרופות רבות, או יחסי הגומלין שביניהן עלולים לגרום לנפילות קשישים. בין אלו שהשימוש בהן נפוץ הן התרופות לטיפול ביתר לחץ דם, ותרופות שינה והרגעה הגורמות לישנוניות וחוסר ערנות. בקבוצת הסיבות השנייה לנפילות נכללים גורמים סביבתיים – למשל, מכשולים ומפגעים בטיחותיים כגון רצפות רטובות וחלקות, שטיחים אשר אינם צמודים היטב לרצפה, חוטי חשמל על הרצפה, מדרגות ללא מעקה, תאורה לא טובה, החלקה בחדר האמבטיה, טיפוס על סולמות או כסאות שאינם יציבים ועוד.

 

רבים מגורמי הסיכון הללו לנפילות ניתנים לשינוי ואף לתיקון. השלב הראשון שעל הקשיש לעשות הוא לדווח לרופא המטפל על אירועי הנפילות. ללא דיווח והתייעצות עם הגורמים הרפואיים, הבעיה עלולה להישאר בלתי מזוהה ובלתי מטופלת עד שתתרחש נפילה שתביא לפציעה ולחבלה, ובעקבותיהן - למוגבלות תפקודית ולפגיעה בריאותית. 

 


מניעת נפילות: איך מונעים נפילות?

 

מניעת נפילות

התקנת מאחזים, מעקות במדרגות ושטיחים נצמדים לרצפה יכולה לסייע במניעת נפילות. צילום: Shutterstock

 


נפילות רבות ניתנות למניעה. מהן פעולות המניעה שאותן ניתן לבצע? אלה מתחלקות לכאלה שכל אחד יכול לבצע בעצמו, ולכאלה שעל הרופא המטפל לבצע. במסגרת הפעולות שכל אחד יכול לעשות נמנים שינויים בבית

 
מניעת החלקה באמבטיה: בעזרת שטיחים נצמדים או התקנת מאחזים, מעקות במדרגות, פינוי רהיטים ומכשולים מהרצפה, תאורה טובה, תיקון שקעים ופגמים ברצפה או במדרגות.

 

מיקום חפצים: בגדים וכלים יש להניח במקומות נגישים שאינם גבוהים, כדי שיהיה קל להגיע אליהם.

 

שימוש בכפתור מצוקה: או בכל אמצעי אחר לקריאה לעזרה במקרה של נפילה או מצב חירום.

 

פעילות גופנית: אמצעי חשוב נוסף הוא תרגול ופעילות גופנית המשמשים לחיזוק שרירי ההליכה ולשיפור שיווי המשקל. לאנשים עם מוגבלויות מיוחדות ניתן להתאים טיפול פיזיותרפי. בכל מצב חשוב להקפיד על נעליים נוחות ויציבות בעלות סוליה שטוחה ורחבה.

 

פעולות מניעת נפילות בשיתוף הרופא:

 [#middleBanner] 

כאמור, חלק מפעולות המניעה לצמצום הנפילות צריכות להתבצע בשיתוף הרופא:

 

1. סקירה תקופתית של התרופות הנלקחות - כדאי לנסות ולהפסיק, בשיתוף הרופא, את נטילת התרופות המשפיעות על שיווי המשקל, או הגורמות לישנוניות ולחוסר ערנות, ולכן מהוות גורם סיכון גדול לנפילות. רצוי לשקול תרופות אחרות שאינן בעלות אפקט על שיווי המשקל.

 

2. בדיקה תקופתית של הראייה והעיניים - לבדיקת התאמת המשקפיים, לאיתור ירוד (קטרקט) או גלאוקומה.

 

3. בדיקה וטיפול בכף הרגל - במיוחד בקרב הסובלים מבעיות בתחושה בכף הרגל, או אצל הסובלים מבעיות בתפקוד המפרקים.

 

4. התייעצות עם אנשי מקצוע לגבי שימוש באמצעי עזר - כגון מקל הליכה או הליכון. אמצעים אלה תורמים ליכולת להתהלך ביציבות. לאלה הסובלים מנפילות חוזרות שלא ניתנות למניעה, ובמיוחד אלה הסובלים מאוסטיאופורוזיס (בריחת סידן מהעצמות), מומלץ השימוש במגני ירכיים חיצונים .(HIP PROTECTORS) אמצעי זה, הנלבש כבגד תחתון, מקטין כמעט במחצית את הסכנה לשבר צוואר הירך כתוצאה מנפילה.

 

לסיכום, ניתן לומר שנפילות בגיל השלישי אמנם מהוות בעיה שכיחה וחמורה, אך ניתן להתערב ולהשפיע על חלק מגורמי הסיכון לנפילות, ובכך לצמצם את נזקי הנפילות.

 

 

8 תרגילים שיעזרו לכם למנוע נפילות

נופל וקם: איך ניתן למנוע נפילות?

הפיתוחים הישראלים שמסייעים במניעת נפילות

איך מחזקים את העצמות? תרגילים מומלצים

אפליקציה למניעת נפילות

 

הצטרפו לקהילת הבריאות של מוטק'ה 

 

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

משקפי מולטיפוקל – מדוע הם כל כך יקרים ומה אנחנו באמת מקבלים תמורת הכסף?

בשיתוףOptiStore

זה לא סוד שמשקפי מולטיפוקל הם לא עניין זול. אנחנו מבינים שאנחנו חייבים לשמור על העיניים...

לקריאת הכתבה
השירות המהפכני שמשנה את עולם הבריאות בישראל

בשיתוף MediWho

אין כמעט מי שלא התמודד עם ניסיון לקבוע תור לרופא מומחה עקב בעיה רפואית דחופה, וקיבל מקופת...

לקריאת הכתבה
הפיתוח החדשני שמקל על מטופלים בצריכת קנאביס רפואי

 

מוגש מטעם Peace Naturals

 

בשנים האחרונות חלה עלייה בשימוש בקנאביס רפואי בגיל השלישי במדינות מערביות רבות....

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה