חזרה לבריאות טובה

סטיביה: ממתיק טבעי וצמח מרפא

תכירו את צמח הסטיביה: ממתיק טבעי המשמש כתחליף סוכר במשקאות קלים, בגלידות בדברי מאפה ובמאכלים נוספים, וגם צמח מרפא המסייע להורדת רמת הסוכר בדם, להורדת לחץ דם, להרגעת כאבים בקיבה ולטיפול בפצעי בגרות, בסבוריאה ובדלקות
עדי כץ 17/07/11
סטיביה: ממתיק טבעי וצמח מרפא
הסוכרת היא כידוע מחלה במגמת התפשטות, אבל גם מי שלא חולה בה או נמצא בקבוצת סיכון בגלל גנים משפחתיים, לא יינזק מהחלפת הסוכר או הממתיקים המלאכותיים בממתיק טבעי ודיאטטי. זה הזמן, אם כן, להתוודע לצמח הסטיביה, ממתיק טבעי דל קלוריות, שהתגלה על ידי האינדיאנים לפני מאות שנים. הסטיביה היא שיח עשבוני רב שנתי, הכולל כ-240 מינים הנפוצים ביערות הגשם של דרום ומרכז אמריקה. אחד ממיניו, הקרוי "סטיביה רבאודיאנה", כולל חומרי המתקה חזקים וכונה על ידי האינדיאנים "תבלין הדבש". הללו השתמשו בו כממתיק למשקה העשבים המקומי, כחטיף מתוק או כתרופה טבעית לבעיות עיכול. עם השנים אומצה הסטיביה גם על ידי היפנים ועמים נוספים במזרח הרחוק, שגילו את סגולותיה גם לצורכי בישול ואפייה. ב-1931 הפיק כימאי צרפתי מעלי הצמח גבישים לבנים בעלי מתיקות מרוכזת. גם בבריטניה השתמשו בצמח, בתקופת המחסור במזון במלחמת העולם השנייה. כיום מגדלים את הצמח מסחרית בפרגוואי, ברזיל, קוריאה, יפן, סין ואוסטרליה והוא משמש שם כתחליף סוכר במאכלים ובמשקאות קלים, בגלידות, בדברי מאפה, בגומי לעיסה ואף בייצור מוצרים לטיפוח העור. הסטיביה היא גם צמח מרפא ומשמשת להורדת רמת הסוכר בדם, להורדת לחץ דם ולהרגעת כאבים בקיבה. בשימוש חיצוני אפשר לטפל באמצעותה בפצעי בגרות, בסבוריאה ובדלקות עור. הצמח, בצורתו הטרייה או המיובשת, מעניק תחושת מתיקות הגדולה פי 30 משל הסוכר, ובצורת אבקה אפילו יותר. אבל בניגוד לסוכר הוא אינו מכיל קלוריות ולא מעלה את רמת הגלוקוז בדם, מה שהופך אותו לתשובה מצוינת לחולי סוכרת ולשומרי דיאטה דלת פחמימות. הגידול במודעות לנזקי הסוכר ולתחליפיו המלאכותיים אכן הביא להתעניינות בצמח ובמוצריו, אבל היקף השיווק שלהם עדיין קטן מאוד ביחס לממתיקים המוכרים. ניתן לרכוש את הסטיביה בחנויות טבע כעלים מיובשים, כנוזל לטפטוף בבקבוקון, כאבקה, או כשקיקים לחליטה. אפשר להמתיק איתה, בכל צורותיה, משקאות חמים. כוס תה אפשר להמתיק גם בעלים טריים ויספיקו אחד או שניים. להמתקת קפה מומלץ לחלוט את העלים במים הרותחים ואז להוסיף את הקפה ואת החלב. עלים טריים ניתן לשלב גם בסלט ירקות, לגיוון הטעמים, או סתם למצוץ בשביל המתיקות (שמתלווה לה טעם של שוש). אפשר גם לייבש את העלים בשמש למשך 12 שעות, או בטוסטר אובן, ואז למולל אותם או לטחון במטחנת קפה. האבקה הביתית תהיה מתוקה פי 10-15 מסוכר וניתן להפיק ממנה תמצית נוזלית עם מים מינרליים או מים מסוננים, ביחס של כוס מים חמים לכל רבע כוס עלי סטיביה מיובשים וטחונים. את התערובת מניחים ל-24 שעות להתייצב ושומרים במקרר. צריך לנער לפני השימוש. כיוון שהצמח אינו מתפרק או משנה את הרכבו גם בטמפרטורות גבוהות (שלא כמו ממתיקים מלאכותיים), הוא מתאים גם לבישול ולאפייה. על פי מורן קויפמן, מנהלת פורום אוכל בריאותי ב-Ynet, יש להשתמש במוצרי הסטיביה בזהירות, תוך ניסוי וטעייה, בשל המתיקות הגבוהה (כוס סוכר שווה לכפית מחוקה של אבקת סטיביה) והחשש מטעם לוואי. ניתן להכליל לדבריה את מוצרי הסטיביה בכל מתכון, חוץ ממקרים שבהם נחוצות תכונות הסוכר, כמו הקצפת חמאה או ייצור קרמל. לא כדאי לטעום את המזון שהומתק בסטיביה מיד לאחר הכנתו, בשל טעם לוואי שנוצר במהלך הבישול או האפייה, אלא לחכות שיתקרר. חימום מחדש לא יחזיר את טעם הלוואי. מני שדמי מתאגיד משתלות "חישתיל", המגדלות העיקריות בישראל של הצמח, מציע לגדל את צמח הסטיביה בעצמנו. "אפשר לגדל אותו בגינה, בעציץ על אדן החלון או באדנית על הגג", הוא אומר, "וליהנות גם מהשימוש בעלים וגם ממראה הפריחה הלבנה שלו בקיץ. היתרון הגדול בגידול הביתי הוא באפשרות לפקח על התהליך ולהימנע מריסוס. "ניתן לקנות במשתלה עציץ של הצמח ולשתול בכל עונות השנה מלבד החורף. הצמח מתאים לתנאי צל, חצי צל או שמש, והוא מגיע לגובה של 60 סנטימטר. הוא זקוק ללחות קבועה ולניקוז טוב, וניתן להרבות אותו מייחורים".
עוד על סוכרת ועל ממתיקים:

ממתיקים מלאכותיים: מדריך

לחיות עם הסוכרת: מנהלים את המחלה

טרום סוכרת: אבחון וטיפול

דיאטה לסוכרתיים ולטרום-סוכרתיים

סוכרת: בעיקר בעיה חברתית

להתייעצות עם מומחי מוטק'ה:

פורום סוכרת, אנדוקרינולוגיה

פורום תזונה קלינית
תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

דלי סוכר ופחמימות: מתכונים לסוכרתיים

ב-2006 מחלת הסוכרת הוכרזה על ידי האו״ם כמגיפה כלל עולמית. בישראל ידוע על כ-600 אלף חולי סוכרת מאובחנים,...

לקריאת הכתבה
נכון או לא נכון? מיתוסים לגבי מזון

האם אבטיח הוא בעיקר סוכר, והאם זה נכון שאשכולית ולימון שורפים שומנים? האינטרנט מלא במיתוסים וברבעי אמיתות...

לקריאת הכתבה
בלי חרדה: הצמחים שיעזרו לכם להירגע

   

החרדה היא חלק מהקיום האנושי, ולהבדיל מהפחד, היא לא תמיד תלויה בעובדות. מי שלוקה בהפרעת חרדה לא זקוק...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה