חזרה למגזין אוכל

סלט חצילים שישנה את דעתכם על פטרוזיליה

קל לגדל פטרוזיליה בבית, ומאוד משתלם. עם הירוק-ירוק הזה תוכלו להכין מעדנים ולשפר את לחץ הדם, ריח הפה ודלקות שונות. נקנח במתכון קלאסי לבאבא-גנוש
עדי כץ 04/05/16
סלט חצילים שישנה את דעתכם על פטרוזיליה
פטרוזיליה תשפר את לחץ הדם ואת התבשילים שלכם. צילום: Shutterstock

 

הפטרוזיליה נחשבת לסוג של קישוט ירקרק למנה, מקסימום צמח תיבול, שאחרי בישול המרק נדוג בשלמותו מהסיר ונזרק אחר כבוד לפח. מכיוון שמדובר בירק בריאותי במיוחד, כדאי לשקול לשלב אותו בתפריט בצורה מסיבית יותר, רצוי בצורתו החיה בתוך סלט.

 

הפטרוזיליה, צמח דו שנתי ממשפחת הסוככיים, פופולרית במטבח הישראלי והים תיכוני. מוסיפים אותה לחומוס ומתבלים מרקים, רטבים ותבשילים שונים. שני הזנים המוכרים שלה הוא המסולסל, שטעמו מעודן יותר ומתאים יותר לאכילה חי והזן בעל העלים השטוחים, שטעמו מעט יותר מריר ומתאים יותר לבישול.

 

מוצאה של הפטרוזיליה בדרום אירופה וארצות הים התיכון ופירוש שמה ביוונית הוא, סלרי ההרים. ברפואה העממית השתמשו בצמח לריפוי של מחלות שונות כמו הפרעות בעיכול, לחץ דם גבוה, מחלות כליות ודרכי השתן וגם לרענון ריח הפה לאחר הארוחה.

 

כמו ירקות עליים אחרים, הפטרוזיליה טובה לניקוי הגוף מרעלים והיא גם מורידה את הסיכון למחלות לב וכלי דם, סוכרת, סרטן, דלקות מפרקים ובעיות ראייה התלויות בגיל, כמו קטרקט. היא אחד הירקות העשירים ביותר בוויטמיןC  שמפחית סיכון למחלות שונות, ויטמין k שמסייע לקרישת הדם וטוב לבריאות העצם וויטמינים מקבוצת B, לצד מינרלים כמו אשלגן, התורם להורדת לחץ דם ומחזק את העצמות, ברזל, נחושת ומנגן. גם נוגדי חמצון לא חסרים בה, בהם לוטאין ובטא קרוטן.

 

איך לגדל פטרוזיליה בבית

 

קצת שמש ואהבה - וגם לכם תהיה פטרוזיליה בבית. צילום: shutterstock

 

הפטרוזיליה היא גם מהצמחים שלא יקשה עליכם לגדל בבית, בעציץ או אדנית. רק תנו לה שמש והיא תצמח ותלבלב, אבל יש כמה דברים שצריך לדעת. היא זקוקה למיכל שתילה בעומק של 20 ס"מ לפחות, למצע שתילה משובח שהוא גם עשיר וגם מאפשר ניקוז טוב של מי ההשקייה. את האדנית יש למקם במקום שיש בו שמש מלאה (הצמח זקוק לחמש שעות שמש ביום לפחות).

 

את הזריעה עדיף לבצע באביב. כשזורעים פטרוזיליה, יש להקפיד על רווחים של 15-20 ס"מ, כדי לאפשר לכל צמח להתפתח כראוי. הנביטה תתרחש תוך חודש עד שלושה חודשים, אך כדי לקצר את התהליך, אפשר להשרות את הזרעים במים פושרים למשך לילה. כדי לקצר אותו עוד יותר, אפשר לקנות שתילים מוכנים. זרעים ונבטים קטנים, יש להשקות יום יום ולשמור על לחות המצע, גם בשכבה העליונה.

 

כדי לעודד את הצמיחה, יש לגזום את הצמחים לעתים תכופות וכמובן לדלל עלים יבשים. להבטחת תוצרת סדירה, כדאי לזרוע שוב כל שבועיים-שלושה. גם שורש הפטרוזיליה טוב למאכל, אך יש לחכות עונה אחת לפחות לפני שמוציאים אותו, כדי שיהיה גדול מספיק.

 

המתכון: באבא גנוש - סלט חצילים

 

 

 

השידוך בין חציל קלוי ובין רימון מתוק-חמוץ אינו שגרתי, אך הוא מפתיע מאוד ומשקף את המהות של המטבח הערבי: חריפות שמשתלבת במתיקות וחמצמצות; מרקמים רכים לצד נוקשו תופריכות; ושימוש בחומרים שמגיעים היישר מהטבע, ללא התערבות יתרה.

 

המתכון מאתר הבשלנית נוף עתמאנה אסמאיל, והוא לקוח מתוך הספר "המטבח הערבי גלילי":

 

המצרכים (להכנת 6 מנות):

 

2 חצילים באלדי

3 בצלים ירוקים קצוצים

גרגרים מרימון אחד

חופן עלי נענע קצוצים

חופן עלי פטרוזיליה קצוצים

1 פלפל חריף קצוץ

1 גמבה ירוקה קצוצה

2-1 שיני שום כתושות

2 עגבניות קצוצות

3 כפות רכז רימונים

מיץ מלימון אחד

גרידה מלימון אחד

4 כפות שמן זית

מלח לפי הטעם

 

אופן ההכנה

 

1. צולים את החצילים עם הקליפה על גבי אש גלויה, על הכיריים או בגריל.

 

2. מקלפים ומניחים במסננת על מנת שיגירו מעט מהנוזלים.

 

3. לאחר שהחצילים התקררו והגירו את נוזליהם, קוצצים אותם גס ומעבירים לקערה.

 

4. מוסיפים לקערה את כל מרכיבי הסלט

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד במגזין אוכל

כל הסיבות לאכול ירקות (ופירות) כתומים

 

בתחילת הסתיו אנחנו מתחילים לראות אצל הירקן, בשוק ובסופרמרקטים שפע של ירקות כתומים. זוהי שעתה היפה של...

לקריאת הכתבה
לא זורקים אוכל: השאריות הופכות למנה מנצחת

אצלנו בבית זה כבר הפך לנוהל: בכל יום חמישי, לפני שנכנסים לסוף השבוע ולפני שמכניסים הביתה את הקניות לשבת,...

לקריאת הכתבה
רימון מוסיף המון: 3 סלטים משגעים לחג

 

סעודת ראש השנה אינה שלמה בלי הרימון ובלי הברכה "שירבו זכויותינו כרימון", בסוכות הוא מוצג כקישוט כאחד...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה