ספר מתכונים: שורשים ומטעמים

אחת המסורות הקולינריות שכנראה עוד לא הכרתם היא זו של בני המנשה, קהילה של כ-1,500 איש שמוצאם בהרי צפון-מזרח הודו, אשר חיים איתנו כבר שנים לא מעטות ומנסים להתערות בחברה הישראלית, אך גם לשמור על התרבות ועל הייחוד.
ספר מתכונים חדש בשם "שורשים וטעמים", שהפיקה המועצה האזורית חוף אשקלון, מתמקד בבישול, ברפואה העממית ובהיסטוריה של הקהילה ופותח פתח להיכרות עם צאצאי שבט מנשה האבוד ועם מנהגיהם.
על פי המסורת העוברת ביניהם מדור לדור, בני שבט מנשה, מעשרת השבטים שהוגלו מארץ ישראל אחרי בית ראשון, נדדו מזרחה לאפגניסטן והגיעו עד סין. שם סבלו רדיפות, נמלטו והתיישבו בשולי ההימלאיה, בשטח מדינות מיזורם ומניפור שבהודו.
במשך דורות חיו חברי הקהילה בכפרים הרריים נידחים, מנותקים מכל חיים יהודיים, אך שמרו על מסורות כמו שבת, פסח, סוכות ושבועות, ברית מילה ונידה. בפי המקומיים הם נקראו "לו שי", שפירושו "עשרת השבטים".
עם הקמת המדינה ביקשו לשמור איתה על קשר, אך זה נוצר רק אחרי מלחמת יום כיפור. חברי עמותת "שבי ישראל", העוסקת באיתור צאצאי עשרת השבטים, הגיעו להודו לברר את מקורות בני השבט והחיבור שלהם ליהדות, ומצאו להם תימוכין. גם מחקרים גנטיים הראו שגרעין קטן מקרבם היה ממוצא יהודי. הם הוכרו כיהודים על ידי הרב הראשי לישראל, למדו עברית ויהדות ועברו גיור, ובסוף שנות התשעים של המאה שעברה החלו להגיע ארצה והתיישבו ביישובים קהילתיים דתיים.
300 מחברי הקהילה חיים כיום ביישוב ניצן שבמועצה האזורית חוף אשקלון, לאחר שפונו מגוש קטיף. אילנה בנימין בת ה-30, שהגיעה ארצה בגיל 16 וחצי עם אמה ואחיה, היא אחת מהם. "מאז שאני זוכרת את עצמי, דיברו בבית על עלייה ארצה", היא מספרת. "שני האחים הגדולים שלי הגיעו עוד לפנינו".
איך נקלטתם פה?
"קיבלו אותנו מאוד יפה, וגם בגלל שהאחים שלי היו כאן קודם, ישר התחברנו. הגענו ליישוב נווה דקלים בגוש קטיף, שם הם גרו. היה לנו שם מאוד טוב. היינו קהילה גדולה של בני מנשה, והפינוי היה לא קל".
אחרי ארבעה חודשים במלון הם קיבלו קרווילה ביישוב ניצן, שבה מתגוררים בני המשפחה עד היום. שלושה מאחיה של בנימין שירתו בצה"ל והיא שירתה בשירות לאומי. יש לה אמנם תואר ראשון במדעי המדינה ומשאבי אנוש, אך היא עובדת בגן ילדים בקיבוץ ניצנים. "קשה למצוא עבודה", היא אומרת, "ובאזור שלנו, עוד יותר קשה".
"הסיפור של הקהילה הזאת מאוד מעניין, ושופך אור על חלק מתעלומת עשרת השבטים", אומר שי אגמון, עובד סוציאלי מטעם המועצה האזורית, המלווה בשנים האחרונות את בני הקהילה בניצן. "בהודו הם חיו בכפרים מבודדים, ממש בתוך הטבע, אבל שמרו על יהדותם.
רוצים להתעדכן? הצטרפו למוטק'ה בפייסבוק
"אני מלווה אותם בקליטה מצד אחד ובניסיון לשמור על הייחודיות מצד שני. בין השאר, הם מגדלים את הצמחים המיוחדים שלהם ביחד, בגינה קהילתית. יש בהם כאלה שלא מוכרים בישראל, ואנחנו רוצים בהמשך לחשוף אותם לקהילה האקולוגית, כולל תרופות צמחיות. כיום אנחנו עובדים גם על הקמת מרכז מבקרים, שיציג את התרבות של בני המנשה ואת הדרך שהם עשו".
המטבח של בני המנשה דומה, לדברי אילנה בנימין, למטבח ההודי, אך גם שונה. "אנחנו פחות משתמשים בתבלינים הודיים, אבל כן בכורכום, ומאוד אוהבים לטגן דברים בבצל ובכורכום. אנחנו אוכלים הרבה ירקות ואפילו מגדלים אותם בעצמנו, ופחות אוכלים מוצרי חלב. אנחנו אוהבים לבשל רק עם מים. נגיד אורז – מבשלים רק במים, בלי שמן ומלח. לא אוכלים הרבה מתוקים, אבל יש לנו ממתק מסורתי שנעשה מקנה סוכר מבושל".
איך נולד ספר המתכונים?
"לפני שלוש-ארבע שנים חגגנו מסיבת חנוכה בניצן ושי טעם את המאכלים שהבאנו מהבית, התלהב והציע שנוציא ספר מתכונים. אספנו מאנשים מתכונים שהם אמנם מסורתיים, אבל גם מושפעים מהאוכל הישראלי, והוצאנו ספר. עכשיו אנחנו מקווים שהוא יעזור לאנשים להכיר אותנו".
טחן הון חום דין - תבשיל ירקות
שני מתכונים מתוך "שורשים וטעמים":
אגקארי (ביצים ברוטב חריף)
המרכיבים:
שמן לטיגון
4 ביצים קשות, פרוסות עבה
1/2 כוס פטרוזיליה קצוצה
1/2 כוס סלרי גבעולים, קצוץ דק
1 פלפל ירוק חריף
פפריקה, מלח, פלפל
2 כוסות מים רותחים
אופן ההכנה:
מחממים את השמן במחבת גדולה או בסיר ומטגנים את פרוסות הביצים כ-2 דקות. מוסיפים את הפטרוזיליה, הסלרי, הפלפל החריף והתבלינים.
מערבבים היטב. יוצקים את המים הרותחים לסיר ומבשלים על אש קטנה כ- 15 דקות עד שהרוטב מצטמצם.
טחן הון חום דין (תבשיל ירקות):
המרכיבים:
2-3 שיני שום כתושות
1 בצל, חתוך לקוביות
2 תפוחי אדמה, חתוכים לקוביות
1פלפל חריף, קצוץ (לפי הטעם)
עלי אנטרם (סוג של חסה)
1 כרוב לבן, חתוך גס
1 כרובית מפורקת לפרחים
2 קישואים, חתוכים לקוביות קטנות
2 וחצי כוסות מים רותחים
מלח, פלפל שחור
1 כפית כוסברה יבשה
1/2 כפית כורכום
אבקת מרק (לפי הטעם)
אופן ההכנה:
מחממים במחבת את השמן ומטגנים את השום והבצל עד להזהבה.
מוסיפים את שאר הירקות ומבשלים על אש בינונית כ-10 דקות, עד שיתרככו מעט.
מערבבים ומוסיפים את המים הרותחים. מתבלים במלח, פלפל, כוסברה יבשה, כורכום ומעט אבקת מרק.
מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים כחצי שעה.
אפשר לאכול את המנה חמה או כסלט קר.
עוד ספרי בישול ומתכונים:
כשבלוגרית האוכל "לייזה פאנלים", שבחיים האמיתיים נקראת חגית ביליה, ילדה את בתה הרביעית בגיל 42, היא עזבה משרה...
השף ישראל אהרוני הוא פנים מוכרות בכל בית. כולנו מכירים אותו מהטור הוותיק בידיעות אחרונות, מספרי הבישול...
מגפת הקורונה הבינלאומית והמצב הלא פשוט שאנחנו מתמודדים עמו סגר רבים מאיתנו בבית, מה שהופך את החיים...