חזרה להחיים הטובים

עושים סדר: כך תצרו מטבח מסודר ויעיל

משבר הקורונה כפה עלינו לבלות יותר זמן בבית, ויחד עם פסח המתקרב נראה שאין זמן טוב יותר לסידור וארגון יעיל של הבית. השפית והמגישה שי-לי ליפא הוציאה ספר חדש עם טיפים לארגון יעיל ונכון של המטבח. "כשהמטבח בסדר, הכל בסדר", היא אומרת
קרן אוחיון 01/04/20
עושים סדר: כך תצרו מטבח מסודר ויעיל
ממליצה להשאיר במטבח פריטים פונקציונליים ולא נוסטלגיים. שי-לי ליפא, צילום: דניאל לילה

 

את השם והפנים של שי-לי ליפא, 46, אנחנו מכירים משנים רבות שהיא מככבת על מסך הטלוויזיה שלנו. אחרי שהיו לה תוכניות בקשת, רשת וערוץ 10 ואחרי שכתבה לא פחות מ-11 ספרי בישול ואינספור מתכונים לחברות מזון, היא מוציאה בימים אלה ספר חדש בשם "הכל בסדר", אותו היא מגדירה כ"מדריך פרקטי, יצירתי ורוחני לארגון החיים באמצעות סידור המטבח".

עוד לפני פסח הקרב, בימים אלה, בהם אנחנו נמצאים שעות רבות בבית, יש לנו הזדמנות לעשות סדר ובעיקר באחד האזורים העמוסים ביותר בבית – המטבח. "המטבח הוא הלב הפועם של הבית", אומרת ליפא. "אני מאמינה שמטבח מסודר, מאורגן ופעיל הוא הסוד לחיים טובים ומאוזנים. המטבח הוא מרכז הבית, הכוח המזין, המטעין והמניע שלו. למטבח יש השפעה על הכול - על הרצון והחשק לבשל ולאכול, על טעם האוכל, על הרגלי התזונה, על הבריאות, על האושר והשמחה של בני הבית ואפילו על המצב הכלכלי והחברתי שלכם. אם נתמצת זאת למשפט אחד: כשהמטבח בסדר – הכול בסדר".

בספר מלמדת ליפא איך לדייק את תכולת המטבח לפי צורכי היום-יום, הרגלי הבישול וההעדפות הקולינריות שלכם, וכיצד לסדר אותו כמו שצריך אחת ולתמיד. בנוסף, היא כותבת גם על האוכל, המרכיבים והרגלי הצריכה של דיירי הבית. "כשהמטבח מסודר ומאורגן וניתן ליהנות ממנו בכל יום, אז כל תחומי החיים יוצאים נשכרים. המטבח לא רק קובע מה אנחנו אוכלים ואת הרגלי הקולינריה שלנו - אלא קובע הכל. מטבח שהוא מבולגן, אגרני ושלא מבשלים בו, יגרום לחוסר איזון בבית".

בניגוד לכל ספריה הקודמים, בספר הזה אין אפילו מתכון אחד לבישול או אפייה, אלא חמישה חוקים בסיסיים לארגון וסדר שיש ליישם לדבריה בכל אזור במטבח בנפרד: מזווה, מקרר, מקפיא, מגירת תבלינים, סכו"ם, כלי בישול ועוד. "החוקים הם ה'מתכון'", מסבירה ליפא. "כל אחד יכול ליישם אותם ולהגיע למטבח שיהיה מסודר ומאורגן ולכן גם פעיל יותר, עם אנרגיה שתשפיע לטובה על בני הבית בכל תחומי החיים".

מה הם חמשת החוקים האלה?

"חוק מספר 1 – פחות זה יותר; חוק מספר 2 – סידור לפי קטגוריות; חוק מספר 3 – מה שמשַמֵש ראשון – ממוקם ראשון; חוק מספר 4 – נראות טובה, וחוק מספר 5 – מקסום מקום האחסון".

 

"יותר כיף לבשל במטבח מסודר"

 

"מטבח מסודר ופעיל הוא כזה שהאנרגיה זורמת בו וממנו אל כל הבית". שי-לי ליפא, צילום: דניאל לילה

 

כאמור, ליפא ממליצה להשתלט בכל פעם על אזור אחר במטבח ולסדר אותו בהתאם לחוקים. עם זאת, מי שקיווה למצוא בספר תמונות או רשימות המלצות, יתאכזב: "חשבתי שאם נצלם אזורים במטבח עם כלים וחומרי גלם מסוימים זה יכול לגרום לאנשים לחשוב שזה המצב הרצוי", היא מסבירה את הבחירה. "אני מדגישה בספר כל הזמן שאין רשימת חובה. מה שנחשב במטבח אחד מיותר, הכרחי במטבח אחר. מה שמתאים לזוג צעיר, לא תמיד יתאים לזוג בדיור מוגן וכן הלאה. גם לא רציתי תמונות כי זה לא ספר עיצוב, זה מדריך לסידור החיים באמצעות סידור המטבח, כי אני באמת מאמינה שמצב המטבח הוא ראי לבני הבית ולאורח חייהם. כמו שאמרתי, מטבח מסודר ופעיל, שמכיל רק את הנחוץ ויש לו יכולת תפקוד גבוהה, הוא מטבח שהאנרגיה זורמת בו וממנו אל כל הבית".

האם את אישה מסודרת או שלמדת להיות כזאת?

"הסדר והארגון הם משהו שנולדתי איתו. בגיל 6 כולם שיחקו בבובות ואני סידרתי אותן והייתי אחראית על רשימת הקניות בבית. בגיל מאוד צעיר למדתי שמטבח מסודר משפיע על כל תחומי החיים, וכמובן שעל טעמם של המאכלים, כי יותר כיף לבשל במטבח מסודר. מטבח מסודר ופונקציונלי הוא מטבח מזמין שכיף להיכנס אליו ולבשל בו, מטבח עמוס הוא מטבח שלא נכנסים אליו ואז אין זרימה של אנרגיה בבית, הכל תקוע וכל מי שגר בבית מושפע מזה".

בספר מספרת ליפא על חמותה בת ה-92 שעברה מדירה מרווחת וגדולת מידות לדירת 2 חדרים קטנים בדיור מוגן, אישה שמבשלת במטבח שלה לעומת החברות בדיור המוגן שמעדיפות לאכול בחדר האוכל. "בכל מקום אפשר להפוך את המטבח לאידיאלי, לעצב אותו כך שיעשה לכם חשק להיכנס אליו ולבשל בו", אומרת ליפא. "להקפיד על תאורה, עיצוב שנעים לכם, ניקיון וחפצים שאתם משתמשים בהם הרבה ולא עומדים בלי שאתם נוגעים בהם. עד לפני שנים אחדות גרתי בדירה שכורה הרבה שנים, ועשיתי על חשבוני בדירה מטבח של איקאה כדי שיהיה לי נעים לבשל בו".

מה עושים עם היקשרות רגשית, נוסטלגיה לחפצים?

"אם יש חפץ שעושה לכם שמח ואתם לא משתמשים בו, תשמרו אותו. למשל לי יש מערוך עץ מבית הוריי שהוא כבר בן 40 שנה אז אני שומרת אותו. הבעיה מתחילה כשמתחילים לשמור הכל, לאגור וליצור עומס ותקיעות. סבתא שלכם לא תכעס אם תזרקו את התבנית החלודה שלה. אם הכלים או העומס שלהם מתחילים להעיק עליכם, תתחילו לסדר, לזרוק ולמסור. תשמרו רק מה שמשמש אתכם או משמח אתכם".

 

והנה תמצית העקרונות של ליפא למטבח ולחיים מסודרים:

 

אין רשימת חובה, כל מטבח והצרכים שלו. צילום: Shutterstock

 

1. שמרו על מטבח מסודר ברמה היום-יומית. זרקו כל מה שמיותר, שבור, חסר לו חלק וכו'.

2. שמרו על דיוק. קנו רק מה שאתם צריכים ובכמות שאתם צריכים. "33% מהמזון בעולם נזרק, כמות שהייתה יכולה לפתור את רמת הרעב בעולם. אני לא מעודדת מינימליזם אבל בואו תדייקו. תקנו מה שנגמר, אל תאגרו מזון", אומרת ליפא.

3. פונקציונליות היא חברה טובה. אל תאמינו ברשימות המלצה – כל מטבח וכל אדם זקוקים למצרכים ולכלים אחרים בתכלית, בהתאם להרגלים ולצרכים שלהם. יש לכם מוצרים או כלים שאתם לא משתמשים בהם? תמסרו לחברים.

4. מבצעים בסופרמרקט הם השטן. הם גורמים לנו לצרוך הרבה ויותר מדי, לאגור מצרכים במקום לקנות במדויק את מה שנגמר ואת מה שאנחנו באמת צריכים. כן, גם במשבר הקורונה הנוכחי אין טעם לאגור סתם, הרי ראש הממשלה הודיע בהכרזה מפורשת שכל רשתות המזון יישארו פתוחות ולא יחסר בהן כלום. קופסת שימורים היא לא לנצח (התבלבלתם עם יהלומים)... כשאנחנו אוגרים מוצרים, אחרי זמן מסוים הם פגי תוקף ואנחנו נאלצים לזרוק אותם.

5. גאדג'ט למטבח – לא באמת נחוץ. הוא לרוב עובד טוב בעיקר עבור היצרן שלו. בחרו במוצרים שיכולים באמת לשמש אתכם ולא בפטנטים שתשתמשו בהם פעם או פעמיים (או בכלל לא). חבל על הכסף ועל המקום במטבח.

 

עושים סדר גם בארון התרופות

איפור, פירות, ירקות ותרופות: כללי האחסון בקיץ

20 מזונות שלא כדאי לכם לשמור במקרר

תגובות  1  אהבו 

אכן נכון ויעיל אבל חלק לא מבוטל ובייחוד בני הגיל השלישי הינם אגרנים כפייתים ולהם פתרונות פסיכולוגיים בלבד - מזל שיש פסח פעם בשנה....
כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בהחיים הטובים

היא משלנו: כך תצרו גינה ים-תיכונית

 

ישראל עשירה במינים רבים של צמחי בר יחסית לגודלה, אבל הבנייה והפיתוח לא ממש מועילים לשימור המגוון והכמות,...

לקריאת הכתבה
7 צמחי תבלין לשתול באביב

התקופה לא פשוטה, אבל האביב שבפתח מכניס קצת אוויר, ואופטימיות. אוטוטו נהנה מחמימות נעימה, פריחות, לבלובים...

לקריאת הכתבה
גינה בבית: המדריך המלא לטיפול בצמחים

עציצים הם תוספת חשובה לכל בית, במיוחד אם הוא מצויד במרפסת. הם מוסיפים צבע, חיוניות ותחושה ביתית, ומשרים...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה