חזרה לבריאות טובה

עושים סדר: לוקחים אחריות על התרופות שלנו

למה לא כדאי לאחסן תרופות במקרר, איזה מקום מפתיע בבית ישמור עליהן הכי טוב, ומה אומר קו ההפרדה שעל התרופה (זה לא מה שאתם חושבים). יו"ר הסתדרות הרוקחים בישראל עם טיפים חשובים
דוד פפו 13/01/19
עושים סדר: לוקחים אחריות על התרופות שלנו
הידעתם שלא כל תרופה עם קו הפרדה אפשר לחצות? צילום: Shutterstock

 

 

 

החורף כבר כאן, סוער מתמיד, ולאן שלא נביט נראה כי כולם סובלים מצינון קל, וירוסים או שפעת. כדי להקל מעט על הסבל ולצורך מתן טיפול ראשוני, רבים מאיתנו פונים למצבור התרופות שנמצא בבית, ונקנה בבית מרקחת בדיוק למטרה זו.

 

אבל נשאלת השאלה היכן לאפסן את המצבור - בחדר האמבטיה? במקרר? ומה כדאי לרשום על גבי התרופות? הגיע הזמן לשבור כמה מיתוסים בנושא ולעשות קצת סדר בבלגן.

 

 

7 טיפים לאחסון נכון של תרופות:

 

1. אחסנו את התרופות תמיד במקום גבוה שאינו נגיש לנכדים

 

 הרחיקו מאזור הנכדים - מקמו את התרופות גבוה. צילום: Shutterstock

 

 

לכאורה מדובר בדבר מובן מאליו – כולנו יודעים שיש להרחיק תרופות מילדים, אבל בפועל אנחנו לא תמיד נותנים לכך את הדעת בבואנו לאחסן את התרופות שברשותנו. חשבתם לאחסן אותן במטבח, מגירה אחת מתחת למגירת הממתקים? אתם משחקים משחק מסוכן והנכדים שמגיעים ימצאו את "מגירת הסתרים" בתוך שניות אחדות.

 

תרופות יש לאחסן במקום בטוח וגבוה, כדי שגם אם הזאטוטים יתאמצו הם לא יצליחו להגיע לאזור המסוכן.

 

2. האם כדאי לשמור תרופות בחדר האמבטיה?

 

מלבד התמרוקים וחומרי הניקוי, רבים מאיתנו מאחסנים את מצבור התרופות בחדר האמבטיה מטעמי נוחות. אם אתם נמנים על האנשים הללו, דעו שהדבר אינו מומלץ מכיוון שחדר האמבטיה הוא מקום חם ולח, ולכן ממש לא אידיאלי לאחסון התרופות.

 

3. מאחסנים תרופות במקרר? חשבו שוב

 

 לא רק שאחסון תרופה בדופן המקרר לא יאריך את חייה - זה אף עלול לפגוע בה. צילום: Shutterstock

 

 

יש להימנע מלהצמיד תרופות לדופן המקרר, מכיוון שמדובר במקום הכי קר במקרר. הדבר עלול לגרום לתרופה לקפוא ולמעשה לפגוע בה ולהוציא אותה מכלל שימוש. בין התרופות שיכולות לקפוא אם נניח אותן בדופן המקרר נמצאות אינסולין וחיסונים.

 

ואגב, זה הזמן לשבור אחת ולתמיד את המיתוס הפופולרי: אחסון תרופה במקרר אינו מאריך את חיי המדף שלה. חיי מדף של תרופה נמדדים בשני אופנים: קודם כל, כשהיא סגורה בהתאם לכיתוב שעל גבי האריזה. שנית, מרגע פתיחתה כללי המשחק משתנים ומומלץ לבחון כל תרופה לגופה - חשוב להיוועץ על כך עם הרוקח.

 

4. המקום הכי מומלץ שלא חשבתם עליו לאחסון תרופות

 [#middleBanner] 

מומלץ לשמור תרופות במקום יבש, אפל וקריר. ארון הבגדים הוא דוגמה מצוינת למקום כזה, ותודו שלא חשבתם על זה. בנוסף, את רוב התרופות מומלץ לשמור בטמפרטורת החדר (22-24 מעלות), ובכל מקרה בטמפרטורה שאינה עולה על 25 מעלות.

 

5. הפרידו בין תרופות לשימוש פנימי לתרופות לשימוש חיצוני

 

כשאתם מסדרים את התרופות בבית חשוב לעשות הפרדה בין תרופות לשימוש חיצוני כמו נוזלים לחיטוי, לבין תרופות לשימוש פנימי. מומלץ להניח את התרופות במדפים נפרדים כדי למנוע בלבול שיכול להיווצר לאור הדמיון בין האריזות.

 

6. הפרידו בין טיפות אוזניים לטיפות עיניים

 

מבולבלים? גם אנחנו. חשוב להפריד בין תרופות שנראות דומה כמו טיפות עיניים ואזניים. צילום: Shutterstock

 

 

בנוסף להפרדה בין תרופות לשימוש חיצוני ופנימי הדומות בנראות שלהן, מומלץ להפריד גם בין הבקבוקונים של טיפות העיניים לטיפות האוזניים מחשש לבלבול.

 

7. מה חשוב לרשום על גבי התרופות?

 

רבים מאיתנו מסתפקים בהסבר בעל פה מהרוקח בבית המרקחת בזמן שאנו רוכשים את התרופות, אבל כדאי לדעת שהסבר זה אינו מספק, בגלל שיכול מאד להיות שאחרי שבועיים נשכח את ההסבר הזה. לכן חשוב לקרוא את עלון הצרכן המופיע בתוך אריזת התרופה, וכן מומלץ לרשום על גבי כל אריזה של תרופה שנקנית - בעיקר נוזלים, טיפות ומשחות - מתי פתחנו אותה. טיפ זה חשוב מאד, בגלל שלכל תרופה יש חיי מדף שונים מרגע פתיחתה.

 

 

5 טיפים לנטילת תרופה באופן נכון:

 

1. מהו תוקף התרופה?

 

 שתי הספרות שמציינות את החודש שבו פג תוקף התרופה, מכוונות לסוף אותו חודש. צילום: Shutterstock

 

 

לרוב תוקף התרופה מוטבע בתחתית אריזת התרופה. הרישום מתחיל באותיות EXP (קיצור של EXPIRATION DATE - תאריך התפוגה של התרופה), ואחריו ארבע ספרות: השתיים הראשונות מציינות את חודש התפוגה – והכוונה היא תמיד לסוף החודש - והשתיים הנוספות את שנת התפוגה. לדוגמא: EXP 01/19 פירושו שתוקף התרופה יפקע בסוף ינואר של שנת 2019.

 

2. האם מותר לחצות את התרופה לשניים כדי להקל על בליעתה?

 

רבים מאיתנו מתקשים לבלוע את התרופה בשלמותה ובחלק מהתרופות יש קו חצייה, אך קו החצייה אינו אומר שמותר בהכרח לחצות את התרופה. יש לברר לגבי כל תרופה עם הרוקח האם מותר לחצות אותה או לא, שכן בחלק מהתרופות מעשה זה עלול לפגוע באפקט התרופה.

 

3. נוטלים מספר תרופות ביום - כיצד מומלץ לנהוג?

 

אמורים לקחת תרופה 3 פעמים ביום? הכוונה היא ליממה, ולכן יש ליטול כל 8 שעות. צילום: Shutterstock

 

 

כשנאמר לכם לקחת מספר תרופות במהלך היום הכוונה היא ליממה שלמה (24 שעות), ולא כפי שאנו נוהגים לחשוב - מהבוקר עד הערב. לכן ברגע שנאמר לכם על ידי הרופא ליטול תרופה שלוש פעמים ביום, חשוב לזכור כי מדובר על נטילת תרופה כל שמונה שעות.

 

יש חשיבות גם לסדר נטילת תרופות, בעיקר למטופלים שמקבלים מספר תרופות. את סדר לקיחת התרופות חשוב לוודא עם הרוקח, מהסיבה הפשוטה כי ישנן מספר תרופות שעדיף לקחת אותן בשעות מסוימות ביום או בסדר מסוים. כך למשל אחת התרופות ליתר לחץ דם היא תרופה משתנת, ואותה יש לקחת בשעות הבוקר - מכיוון שאם ניקח אותה לקראת השינה נקום מספר פעמים בלילה לשירותים.

 

4. איך מומלץ לנהוג בכל הנוגע לנטילת תוספי תזונה?

 

רבים מאיתנו לוקחים תוספי תזונה לחיזוק המערכת החיסונית, אך חשוב לדעת שלחלק מתוספי התזונה (ויטמינים, צמחי מרפא וכיו"ב) יש השפעה או ניגוד עם תרופות קונבנציונליות שנלקחות במרשם רופא. לכן חשוב ליידע את הרופא שלכם ואת הרוקח על כל מגוון תוספי התזונה שאתם נוטלים.

 

5. ומה בנוגע לתרופות ללא מרשם?

 

לא רק עם תוספי תזונה חשוב להיזהר אלא גם עם תרופות ללא מרשם, עקב ההשפעה שלהן הן על בריאות המטופל והן על יחסי הגומלין עם תרופות מרשם הניטלות באופן כרוני. לכן לפני כל נטילת תרופה ללא מרשם חשוב להתייעץ עם הרופא ועם הרוקח הקהילתי.  

 

דוד פפו הוא יו"ר הסתדרות הרוקחים בישראל.

 

עוד על אחסון ושמירת תרופות

נוטלים תרופות רבות? דעו את הסכנות 

מערכת יחסים טובה - גם עם הרופא 

6 טעויות הבריאות שאנחנו עושים אחרי גיל 50

עוד בלוקחים אחריות על הבריאות

 

הצטרפו לקהילת הבריאות של מוטק'ה

 

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

הכל על התמכרות למשככי כאבים

משככי כאבים הם תרופות שמשתייכות לקבוצות שונות המיועדות להקלה עלכאביםמסוגים שונים. כחמישית מהמטופלים...

לקריאת הכתבה
"למדתי לחיות עם המחלה, כשזה יחזור - נתמודד"

ב-2012 השתנו לראשונה חייה של אושרית פרייזנר, כיום בת 62, אם לשלושה וסבתא לארבעה. זה התחיל מכאב בלתי נסבל בכתף...

לקריאת הכתבה
12 החלטות בריאות לשנה החדשה

"רבים חושבים שלחיות בריא זו מלחמה יום-יומית", אומרת לנו מיכל צפיר, מרצה לאורח חיים בריא. "אני אומרת שמי...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה