חזרה לבריאות טובה

על סרטן העור הזה כנראה לא שמעתם

רובנו מכירים את המלנומה הקטלנית, אבל מתברר שסרטן העור הנפוץ ביותר הוא בכלל מסוג אחר. איך ניתן לזהות אותו, מהם הטיפולים הקיימים, ולמה הוא נפוץ במיוחד אצל בני 55 פלוס?
חני יודל 02/01/17
על סרטן העור הזה כנראה לא שמעתם
חשוב להיזהר מהשמש, גם בחורף. צילום: Shutterstock

 

 

חשיפה לשמש תורמת לנו תוספת חשובה של ויטמין D, ולאנשים רבים היא מעלה את מצב הרוח באופן כללי (מי אמר דיכאון חורף?). אבל למרות שלשמש יתרונות מסוימים לבריאות, חשיפה ממושכת אליה עלולה לגרום לסכנות של ממש. בישראל, השמש משמחת אותנו כל השנה, וגם בחודשי החורף לא מרפה.

 

בגיל 16 אנחנו פחות חושבים על הסכנות הנלוות לחשיפה לשמש, אבל ככל שאנחנו מתבגרים כך ניכרות ההשלכות הקשות של חשיפה בלתי מבוקרת לשמש – החל מנזקים אסתטיים, כמו פיגמנטציה (כתמי צבע כהים על העור), דרך קמטים והזדקנות מוקדמת של העור, ועד התפתחות גידולים סרטניים.

 

כשמדברים על גידולים סרטניים בעור רובנו חושבים על מלנומה. אבל לדברי ד"ר אסי לוי, רופא עור במרכז הרפואי בילינסון, מדובר דווקא בקבוצת גידולי סרטן העור הפחות נפוצה – אם כי יש לציין שהיא הקטלנית יותר.

 

 

מהו סרטן העור הנפוץ ביותר?

 

מתברר שקבוצת גידולי העור הנפוצה יותר היא בכלל מסוג אחר, שנקרא קרצינומה. "למרות שכיחותם, גידולים אלה כמעט אינם מוכרים לציבור הרחב, בניגוד למלנומה", אומר ד"ר לוי. בקבוצה זו נמצאים גידולים מסוג סרטן תאי בסיס – הסרטן הנחשב לנפוץ ביותר בעולם, אך הגורם למוות רק לעיתים רחוקות, וסרטן תאי קשקש, השכיח מאוד בעצמו, שצומח בתאי הקשקש שמרכיבים את רוב השכבה העליונה של העור. סרטן תאי הקשקש מתפתח במרבית המקרים מנגע טרום סרטני מסוג אקטיניק קרטוזיס. סרטן זה עלול לגרום להתפתחות נזק מקומי באזור הגידול, ולעתים רחוקות לגרורות ואף למוות.

 

 

מהם הסימנים המוקדמים לסרטן העור הנפוץ?

 

הקפידו לבדוק נגעי עור. גילוי מוקדם חשוב לאבחון ולטיפול במחלה. צילום: Shutterstock

 

 

לדברי ד"ר לוי, הסימנים שמאפיינים את סרטן תאי הבסיס ואמורים להדליק נורה אדומה הם פצע פתוח מדמם, דולף ושאינו נרפא, כתם אדום או מגורה שמופיע בידיים, ברגליים או באזור החזה, בליטה בוהקת או אזור שנראה כמו צלקת. סרטן תאי הקשקש מאופיין בגוש חדש או בפצע פתוח שלא נרפא. 

 

"רוב הגידולים של סרטן תאי הקשקש אינם קשים - כשהם מאובחנים בזמן ומטופלים מיד, לא נשקפת כל סכנה", ממשיך ד"ר לוי. "אבל אם מפספסים את הגילוי או מתעלמים מהסימנים, הנזק עלול להיות חמור מאד. לכן יש חשיבות גדולה בביצוע מעקב אחרי נגעי עור של אחת לשנה לפחות - ולעיתים תכופות יותר, אם יש היסטוריה של גידולי עור במשפחה - אצל רופא עור, במיוחד מעל גיל 55, לאבחון ולגילוי מוקדם של סוגי סרטן העור השונים".

 

 

מי נמצא בסיכון יתר לחלות בסרטן העור?

 

גורמי הסיכון לסרטן מסוג קרצינומה הם חשיפה משמעותית לשמש ובילוי במיטות שיזוף, עור בהיר, מערכת חיסונית חלשה במיוחד וגיל - ככל שהגיל עולה, עולה גם הסיכון.

 

 

איך אפשר לטפל במחלה?

 

 קרם הגנה - גם בחורף. צילום: Shutterstock

 

 

לדברי ד"ר לוי, אם מתבצע אבחון מוקדם, העתיד יכול להיות ורוד משום שאפשר לטפל בהצלחה בנגעים הטרום סרטניים. "בשלב זה הטיפול פשוט יחסית, ותלוי בגודל הנגעים, במספרם ובמידת התפשטותם", הוא אומר. "נגעים בודדים מטופלים על ידי צריבתם עם חנקן נוזלי, הסרה כירורגית או שימוש בלייזר. אם הנגעים רבים או מפוזרים מאד, יש צורך בטיפולים שיאפשרו כיסוי אזורי עור רחבים יותר".

 

ד"ר לוי מציין תכשירים למריחה מקומית על האזור הנגוע, כאמצעי טיפול מוצלח בנגעים רבים או מפושטים מאד. היתרון המשמעותי נובע מהטיפול היסודי בכלל השטח המאפשר גם טיפול מנע נגד נגעים שעדיין לא הופיעו על פני השטח, ולכן לא נראים לעין.

 

"קיימים כיום תכשירי מריחה שונים לטיפול בנגעים, כאשר לכל אחד יתרונות וחסרונות", מסביר ד"ר לוי. "ישנם תכשירים שנועדו לטיפול קצר מועד, אבל אלה יגרמו בדרך כלל לתופעות לוואי משמעותיות יותר למטופל, לעומת תכשירים עדינים יותר הגורמים לאי נוחות קלה יותר, שמנגד ידרשו זמן טיפול ארוך יותר. בהתאם למצבו של המטופל ניתן להתאים את הטיפול האידיאלי ביותר עבורו".

 

 

מה דורש הטיפול?

 

בזמן הטיפול - שלא לומר כהמלצה כללית - יש להגביל את החשיפה לשמש. בארצנו החמה המשמעות היא שעדיף להתחיל את הטיפול בחודשי החורף. "קרם בעל מקדם הגנה גבוה, כובע רחב שוליים ושהייה בצל בשעות החמות של הקיץ הם מצרכים נחוצים לשמירה על העור מפני נזקים אסתטיים וחמורים מכך, אך במקביל יש להקפיד על שגרת בדיקות אצל רופא עור", מסכם ד"ר לוי.

 

 

* שירות לציבור מוגש בחסות חברת פריגו.

 

 

"כך החלמתי מסרטן העור"

 

בזכות המחלה יצאתי לחיים חדשים 

 

איזה משקה יכול לעזור במניעת סרטן העור?

 

 

מחפשים תשובות לשאלות רפואיות? הצטרפו לקהילת הבריאות של מוטק'ה

 

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

פרקינסון: מה עושים כשהכדורים כבר לא עוזרים?


פרקינסון היא מחלה ניוונית של המוח בה הולכים ונפגעים הדרגתית תאים, בעיקר באזור בגזע המוח שאחראי על ייצור...

לקריאת הכתבה
המחלה הקטלנית שאין לה תסמינים

בשיתוף מדטרוניק ללא מעורבות בתוכן

כדי להבין מהי מפרצת בטנית (או אאורטה בטנית), יש להבין תחילה איך פועל...

לקריאת הכתבה
איך שעון החורף משפיע על הגוף שלנו?

הלילהכולנו הזזנואת השעונים שעה אחת אחורה (אוקי, בואו נודה בזה, בעידן הדיגיטלי הרוב הוזז אוטומטית, ולנו רק...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה