חזרה למגזין אוכל

סודות הסלרי

אתם אולי מכירים אותי מסלט הוולדורף, אבל לסלרי יש ערכים תזונתיים ובריאותיים נפלאים והוא מתאים לסלטים ומאפים
עדי כץ 21/05/18
סודות הסלרי
תכונות מטהרות, ערכים תזונתיים, טעם נפלא - סודות הסלרי. צילום: Shutterstock

 

 

 

 

 

טעמו של מקל סלרי טרי, מוביל את הזיכרון לסלט הוולדורף המיתולוגי, מהלהיטים הקולינריים של שנות ה-80. למרות שהומצא כבר במאה ה-19 במלון היוקרה הניו יורקי "ולדורף אסטוריה", תפס באותם ימים בארץ השידוך הנועז בין סלרי לבין תפוחי עץ, אננס, אגוזי מלך ומיונז, והסלט הלבנבן והאלגנטי הפך למאסט בכל אירוע.

 

הסלרי עצמו, "כרפס ריחני" בעברית (והכרפס של קערת הסדר), הוא הרבה יותר מאופנה חולפת. קרוב משפחה של הפטרוזיליה, הכוסברה והשומר, שמוכר בגרסת סלרי עלים (המכונה גם סלרי אמריקאי) וסלרי שורש.

 

הוא יליד אגן הים התיכון, תורבת כבר על ידי המצרים והיוונים הקדמונים ונחשב בתרבויות רבות לצמח מרפא. הומרוס הזכיר את סגולותיו ב"אודיסיאה" ואבי הרפואה היפוקרטס, רשם אותו להרגעת כאבים. ברומא העתיקה הסלרי נחשב למעורר תשוקה ובמשנה ובתלמוד ייחסו לו סגולה לחיזוק כוח הגברא והבאת בנים זכרים.

 

 
סלרי. ידוע גם כצמח מרפא וטוב לדיאטה (צילום: שאטרסטוק)

 

 

גם אם הקדמונים הפליגו מעט ביכולותיו, כדאי מאוד לשלב את הסלרי, גבעולים ושורש כאחד, בתפריט, אך יש לציין שהוא עלול, בעיקר השורש, להיות אלרגני לאנשים מסוימים ויש מדינות שבהן מסמנים מוצרים המכילים סלרי. לעומת זאת הוא דיאטטי ומספק רכיבים בריאותיים לרוב, מוויטמין A וחומצה פולית ועד למינרלים כמו אשלגן, סידן, זרחן ומגנזיום. הגבעולים והעלים מכילים גם כלורופיל, הצבען הירוק, שהוא נוגד חמצון רב עוצמה וידוע בתכונותיו המטהרות. מלבד השורש, הגבעולים והעלים, גם זרעי הצמח שימושיים ומייצרים מהם מלח סלרי (המכיל נתרן אורגני ומהווה תחליף בריאותי למלח השולחני) ושמן אתרי לתעשיית התרופות והקוסמטיקה.

 

 

 

 

 [#middleBanner] 

כצמח מרפא, הסלרי נודע בעיקר בזכות השפעתו משתנת, המסייעת לניקוי רעלים ומניעת אבני כליה ודלקות בדרכי השתן. במקביל, יש בו תכולת גבוהה של סיבים תזונתיים שמקלים על עצירות, מייצבים את רמת הסוכר בדם ומורידים את לחץ הדם והכולסטרול הרע וגם נוגדי החמצון, שמונעים סרטן ומחלות אחרות. הרכיבים האנטי דלקתיים בסלרי עוזרים ללוחמה בדלקתיות ומחלות והופכים אותו יעיל, כשהוא סחוט למיץ, גם לטיפול חיצוני בדלקות עיניים ודלקות עור. לעיסת העלים, היא דרך טבעית למניעת עששת ואבנית בשיניים, עם בונוס של פה נקי ורענן.

 

 

במטבח, שורש הסלרי העמילני הוא התוספת האולטימטיבית לכל מרק, אבל אפשר גם לגרר אותו לסלט טרי, לאפות בתנור, לצלות, לבשל או לרסק לפירה וקציצות. גבעולי הסלרי (שיש לטרוח תחילה על הפרדתם מהסיבים המעצבנים) הם נשנוש דיאטטי לשעת משבר ואפשר לשלב אותם טריים בסלטים ושייקים או להכניס למרקים, פשטידות, פסטות ומה לא. אם יש לכם מכונה לסחיטת ירקות ופירות קשים, כוס מיץ סלרי על הבוקר, תהיה תוספת יפה לבריאות.   

 

סלט ולדורף טבעוני

המרכיבים:

3 תפוחי עץ ירוקים (גרנד סמית)

3 גבעולי סלרי עם העלים

2 חופנים אגוזי מלך

1 כוס אננס חתוך לקוביות

3 כפות גדושות מיונז טבעוני

מלח ופלפל

 

למיונז הטבעוני:

1/2 כוס שמן קנולה

1/4 כוס חלב סויה לא מומתק

1/2 כפית מלח

1 כפית חרדל

2 כפיות מיץ לימון

 

ההכנה

{C}1.      {C}טוחנים בבלנדר את מרכיבי המיונז למרקם חלק.

{C}2.      {C}חותכים את התפוחים לקוביות ומעבירים לקערה.

{C}3.      {C}קוצצים את גבעולי הסלרי ואת העלים ומוסיפים לקערה.

{C}4.      {C}מוסיפים את אגוזי המלך והאננס החתוך.

{C}5.      {C}מתבלים במיונז, במלח ופלפל, מערבבים היטב ומעבירים למקרר.

{C}6.      {C}מגישים אחרי כמה שעות, כשהטעמים מתמזגים.

 

 

 

סלט ולדורף טבעוני של סיון מאירי. המתכון והצילום באדיבות SivFood 

 

 

 

 

אורז מלא עם שורש סלרי, מרווה ואגוזי לוז

 

המרכיבים

1 כוס אורז מלא עגול, מושרה ללילה במים קרים

2 כפות שמן זית

1 בצל קלוף וקצוץ לקוביות קטנות

1 שורש סלרי גדול, קלוף ומגורר דק על פומפייה או בדסקית הגירור של מעבד מזון

2 עלי מרווה

1 כפית סוכר

מעט פחות מכפית מלח

כוס וחצי מים רותחים

להגשה: חופן אגוזי לוז קלויים, קלופים וקצוצים, טחינה גולמית, פלפל שחור גרוס

 

ההכנה

{C}1.      {C}מוזגים לסיר בינוני שמן ומטגנים קוביות בצל עד שקיפות.

{C}2.      {C}מוסיפים את הסלרי המגורר, המרווה והסוכר, מנמיכים את האש ללהבה קטנה ומטגנים עשר דקות נוספות.

{C}3.      {C}מוסיפים לסיר אורז מסונן, מלח ומים רותחים, מכסים, מנמיכים את האש ללהבה קטנה מאוד ומבשלים 50 דקות מבלי להרים את המכסה.

{C}4.      {C}מכבים ומניחים לאורז לנוח בסיר מכוסה עוד 15 דקות.

{C}5.      {C}מעבירים לקערות אישיות, זורים אגוזי לוז קצוצים, מזלפים טחינה גולמית, בוזקים פלפל שחור גרוס ומגישים. 
  


המתכון והצילום באדיבות לימור לניאדו-תירוש מהבלוג "מטבח מקומי"

 

מתכון למרק עשיר עם חוואיג'

סדנאות בישול: כך לומדים היום לבשל

טכניקות לבישול בריא: איך כדאי לאכול ירקות?

ספרי הבישול המסקרנים שיצאו ב-2017

אפליקציית מתכונים חדשה תגוון לכם את התפריט

לא סתם מרק: 4 מרקי דגים

מתכון לפילה דניס ופסטה שחורה

 

 

 

הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה 

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד במגזין אוכל

אוזני המן אלפחורס כבר טעמתם?

אוזני המן הן המאכל הרשמי של פורים, אבל מה דעתכם שהשנה תכינו כאלה עם מילויים מיוחדים? נכון, יש בשוק לא מעט...

לקריאת הכתבה
חורף חם: חגיגת דגנים וקטניות

הכי כיף להתפנק בחורף עם תבשילי קטניות עשירים, כי המרקם הדייסתי מרפד את הבטן בחמימות ומעניק תחושת שובע...

לקריאת הכתבה
מיוחד לימים הקרים: 3 תבשילי בשר

כמה שחיכינו לחורף, נראה שהוא כאן כדי להישאר וסוף השבוע הקרוב צפוי להיות קר במיוחד. זה הזמן להעמיד על האש...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה