חזרה למגזין אוכל

עשו כבוד לאספרגוס

הוא מועיל ללב ולמערכת העיכול, מקטין סיכון לסוכרת ולסרטן, עושה פלאים למראה השיער והעור ואפילו מעורר את החשק המיני: כל היתרונות באספרגוס, פלוס מתכון משובח
עדי כץ 24/11/16
עשו כבוד לאספרגוס
כל כך הרבה סגולות בריאותיות, וגם הטעם מנצח. צילום: Shutterstock

 

 

צרור האספרגוס הטרי שהגיע אלינו הביתה לפני כמה ימים, לא ידע חיים ארוכים. דקות לאחר שנחלט ברותחין, צונן במי קרח ותובל בשמן זית ולימון, הוא נטרף במיידית וללא גינוני נימוס על ידי כותבת שורות אלה, ישר מתוך הקערה. כי עם כל הכבוד לאספרגוס המשומר בצנצנת, ודווקא יש כבוד, אין כמו הירק הטרי, שעונתו מתחילה ממש עכשיו ונמשכת עד מאי. הוא לא זול אמנם, אבל פה ושם כדאי לפרגן אותו לעצמנו.

 

"האספרג הרפואי" בשמו הרשמי הוא סוג של צמח נחלים. הוא גדל בטבע באזורים חמים בדרום ומרכז אירופה ובצפון מערב אסיה. החלק האכיל הם גבעולים או קנים בשרניים, המכוסים עלים קטנים. הקנים יוצאים ישירות מהקרקע ויכולים להגיע לגובה של מטר וחצי, וצבעם משתנה בהתאם לתנאי הגידול והחשיפה לשמש ונע בין לבן, ירוק וסגול.

 

מקור שמו יווני, וכבר בעת העתיקה נודעו איכויותיו הקולינריות של הירק העדין והאצילי. גם סגולותיו הרפואיות קנו שם: ברפואה העממית, האספרגוס שימש כחומר משתן ומשלשל, כתרופה לאנמיה ולמחלות כבד וגם כמעורר חשק (ולא רק בגלל המראה הפאלי). גם אצלנו במקורות נזכר האספרגוס, ובתלמוד הבבלי נכתב שהוא "יפה ללב וטוב לעיניים וכל שכן לבני המעיים".

 

באירופה האספרגוס אהוב ומוערך גם היום, במיוחד בבלגיה, הולנד וגרמניה. בעיר שווצינגן בגרמניה, הנחשבת לבירת האספרגוס, אף חוגגים מדי שנה באביב את "חג האספרגוס".

 

 

תורם לזיכרון ומשפר מצבי אנמיה, עייפות ודיכאון

 

 

אפילו מעודד את החשק המיני! צילום: Shutterstock

 

 

מלבד בלוטות הטעם, ירוויחו מההשקעה באספרגוס גם הבריאות והמראה החיצוני: את מה שידעו איכשהו כבר הקדמונים, איששו מחקרים מדעיים שמצאו שהירק טוב לשלל מחלות. הוא מכיל ויטמינים מסוג B ותרכובת אורגנית בשם כולין, המועילים לבריאות הלב, ויש בו נוגדי דלקת ונוגדי חמצון, המורידים את הסיכון לסוכרת ולסרטן.

 

האספרגוס טוב למערכת העיכול, עם שפע סיבים תזונתיים ופחמימה פרוביוטית בשם אינולין, שמגיעה בשלמותה למעי הגס ומשמשת מזון לחיידקים הטובים. הוא מועיל לבריאות העצם עם כמות יפה של ויטמין K. תכולת הברזל הגבוהה שבו מחדדת את הזיכרון ומשפרת מצבי אנמיה, עייפות ודיכאון, והנחושת מחזקת את מערכת החיסון ואת רקמות החיבור והעצמות.

 

מלבד אלה, האספרגוס טוב לדיאטה: יש בו סיבים תזונתיים שתורמים לתחושת שובע, אשלגן שמפחית שומן בטני ורק 40 קלוריות בכוס ירק מבושל. במקביל, הוא ישפר את מראה העור בזכות הרבה ויטמין E, המגן מחמצון, נזקי שמש וזיהום אוויר, וישמר את חיות השיער בזכות אשלגן, ויטמינים A ו-C ונוגדי חמצון, המגרים את זקיקי השיער לייצר חלב.

 

גם הסגולה של הגברת החשק שכבר הקדמונים איתרו, מוסברת באמצעים מדעיים: כמות גבוהה של ויטמין E וויטמינים מקבוצת B הנמצאים באספרגוס, מגבירים את הפקת הורמוני המין, מעודדים את החשק אצל בני שני המינים ותורמים גם לאון הגברי.

 

כשקונים אספרגוס טרי יש להקפיד שגבעוליו יהיו אחידים בצבע, מוצקים, זקופים ורעננים וללא פגמים או כתמים, ויש לאחסן אותם במקרר עד לשימוש. האספרגוס הלבן והסגול מכוסים בקליפה סיבית שיש לקלף, את הירוק אין צורך. יש לבשל את הגבעולים במצב של עמידה, כי הראשים מתרככים מהר יותר מהגוף.

 

 

המתכון: אספרגוס, תחתיות ארטישוק וטופו

 

באדיבות השף גבי פוקס

 

 צילום: Shutterstock

 

 

המצרכים:

 

צרור אספרגוס

1 בצל גדול

שמן זית

1 גזר

תחתיות ארטישוק

1/2 חבילת טופו

מלח

חוואיג' למרק

 

 

ההכנה:

 

1. קוצצים את הבצל ומאדים אותו בסיר במעט שמן עד הזהבה.

 

2. מגרדים את הגזר בפומפייה רחבה ומוסיפים לסיר.

 

3. במקביל חולטים את האספרגוס במים רותחים למשך 3-4 דקות.

 

4. חותכים כל גבעול לשלושה חלקים, מוסיפים לסיר ומערבבים.

 

5. לאחר דקה מוסיפים מלח וחוואיג' למרק.

 

6. מערבבים את המרכיבים כדקה ומוסיפים מים שיכסו את הכול.

 

7. חותכים את תחתיות הארטישוק לרבעים ומוסיפים לסיר.

 

8. חותכים את הטופו לקוביות קטנות ומוסיפים לסיר לאחר 40 דקות בישול.

 

9. מבשלים עוד חמש דקות ומכבים את האש.

 

10. מגישים עם אורז, עדיף בסמטי.   

 

 

תבשילים מעולים עם פירות הדר

הכינו מטבחכם לחורף: המרקים

לאכול מפרי עץ הדלעת

אוכלים בריא: השפית עינת מזור משתפת מתכונים

מהמטבח באהבה: המתכונים של גיל חובב

רגישים למזון? כך תתמודדו

 

הצטרפו לקהילת בריאות ואורח חיים בריא של מוטק'ה

הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה   

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד במגזין אוכל

כל הסיבות לאכול ירקות (ופירות) כתומים

 

בתחילת הסתיו אנחנו מתחילים לראות אצל הירקן, בשוק ובסופרמרקטים שפע של ירקות כתומים. זוהי שעתה היפה של...

לקריאת הכתבה
לא זורקים אוכל: השאריות הופכות למנה מנצחת

אצלנו בבית זה כבר הפך לנוהל: בכל יום חמישי, לפני שנכנסים לסוף השבוע ולפני שמכניסים הביתה את הקניות לשבת,...

לקריאת הכתבה
רימון מוסיף המון: 3 סלטים משגעים לחג

 

סעודת ראש השנה אינה שלמה בלי הרימון ובלי הברכה "שירבו זכויותינו כרימון", בסוכות הוא מוצג כקישוט כאחד...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה