קחו שליטה על התרופות שלכם
זה קורה לכולנו: אנחנו מקבלים מרשמים לתרופות שונות - אחת ליתר לחץ דם, השנייה לכולסטרול, השלישית לסוכרת, ובמקביל נוטלים גם תרופות ללא מרשם ותוספי מזון. בדרך אנחנו עלולים לשכוח שאלות חשובות: איך התרופות מסתדרות זו עם זו? מתי יש לקחת כל תרופה? ומה עם תופעות הלוואי? אנחנו יכולים לפנות לרופא המשפחה, אבל האמת היא שמי שמכיר את גופנו הכי טוב זה אנחנו - וחשוב להקשיב לגוף. ככל שנהיה מודעים יותר, ניקח יותר שליטה על חיינו ונבין טוב יותר את השפעת התרופות עלינו - לא רק שנסבול פחות, אלא גם נוכל להגיע לרופאי המשפחה שלנו עם שאלות הרבה יותר ברורות.
כשהפילוסוף הבריטי פרנסיס בייקון אמר במאה ה-16 את המשפט "ידע זה כוח", הוא אולי לא ידע עד כמה המשפט הזה יהיה רלוונטי לחיינו עד היום. כדאי גם תמיד לזכור שממש מעבר לכביש, נמצא הרוקח שיכול לעזור לנו להבין טוב יותר את התרופות שאנחנו נוטלים. מגיסטר רפי עזרא, רוקח קליני קהילתי, מספק כמה כלים חשובים שיעזרו לנו לשלוט על התרופות שאנחנו לוקחים:
יעילות הטיפול - דעו את היעד שלכם
מה המטרה של הכדור הזה? צילום: Shutterstock
כשאנחנו נוטלים תרופות חשוב לדעת שהן משיגות את המטרה שלהן. אנחנו צריכים לדעת באיזו מערכת התרופה מטפלת, ומה היעד שלנו. לדוגמא: במצב של תרופות ליתר לחץ דם, חשוב לדעת שלחץ הדם שלנו מוכרח להיות נמוך יותר מ- 140/90, לא משנה מתי אנחנו בודקים. רוב המטופלים נוטלים את הכדורים ב:7:00 בבוקר, והולכים לרופא ב-11:00 בבוקר. הרופא בודק, לחץ הדם מצוין, והרופא מחמיא - אבל עלינו לזכור שרוב התרופות אינן פועלות 24 שעות. כדי לדעת בדיוק מה מצבנו, ואם התרופה אכן משיגה את היעד, אין צורך לחיות בתוך מד לחץ הדם, אבל כל שלושה חודשים כדאי לקחת שבוע שבו אנחנו מודדים את לחץ הדם מוקדם בבוקר לפני נטילת התרופות, ובערב, להכין טבלת תוצאות ולשתף את הרופא בהן.
דוגמא נוספת ליעד שיש להגיע אליו, היא בנטילת תרופה להורדת כולסטרול גבוה. אצל רוב המטופלים היעד הוא 100 מ"ג/ד"ל של כולסטרול, וחשוב לבדוק אחת למספר חודשים איפה אנחנו עומדים ביחס ליעד זה. אם התוצאה גבוהה יותר מ-100, חשוב לשוחח על כך עם הרופא ולתכנן עמו את המשך הטיפול. כדאי לזכור שהרוקחים בקהילה זמינים ובקיאים, וביכולתם לסייע בכל הקשור להבנת יעדי הטיפול והצלחת הטיפול.
הכירו את תופעות הלוואי
[#middleBanner]
הנחת היסוד היא שאין דבר כזה תרופה בלי תופעות לוואי - השאלה החשובה היא האם אנחנו יודעים שאנחנו סובלים מהן. אנשים לא תמיד מקשרים בין כאב הגב הנוראי שלהם לכדור להורדת כולסטרול, או בין המיגרנה שחטפו לכדור נגד דיכאון שאותו הם נוטלים. התייעצו ובררו אם מה שקרה לכם יכול להיות תוצאה של התרופה שלקחתם, ובמקרה הצורך חזרו לרופא ושוחחו עמו על חלופות אפשריות.
שימו לב לאינטראקציות בין תרופתיות
תרופה אחת יכולה להשפיע על תרופה אחרת בכמה מובנים: היא יכולה לגרום לאחת לעבוד חזק יותר, או לחילופין - חלש יותר. במצב של תרופה ליתר לחץ דם, למשל, יתכן כי תרופה אחרת שאנו נוטלים תגרום לירידה דרסטית יותר בלחץ הדם ולפגיעה בטיפול שעד כה היה יעיל. לחילופין, תרופה אחרת יכולה להחליש את התרופה ליתר לחץ הדם, ולהביא למצב בו לחץ הדם שלנו קופץ מבלי שאנחנו יודעים מדוע.
תרופה אחת עלולה גם להחמיר תופעת לוואי של תרופה אחרת. נדודי שינה, למשל, עשויים להיות תגובה בין תרופתית, ולא תמיד כדור שינה הוא הפתרון. נסו תמיד לחשוב מתי התחלתם לסבול מתופעה מסוימת. אם זה קרה בסמיכות לנטילת תרופה נוספת, ספרו את זה לרוקח או לרופא שלכם.
מה עם כדורים ללא מרשם ותוספי מזון?
זו טעות לחשוב שאין צורך בהתייעצות כאשר נוטלים תרופות ללא מרשם ותוספי מזון. גם למוצרים אלו יש הנחיות, המספרות למי הם מתאימים ולמי לא, ופרסומות אינן הקריטריון היחיד הרצוי בנטילתם. חשוב לזכור כי גם לתוספי מזון יש לעיתים תופעות לוואי ואינטראקציות עם תרופות אחרות, ולכן לא לוותר על ההתייעצות עם הרוקח.
סדר יום תרופתי - איזו תרופה לקחת ומתי?
תרופות לבוקר ותרופות לערב. צילום: Shutterstock
לעיתוי לקיחת התרופה יכול להיות השפעה מכרעת. זה יכול להיות קשור לאיכות חיים - כמו ההמלצה לקחת תרופה משתנת בבוקר, כדי לא לקום באמצע הלילה לשירותים. אבל לעיתים העיתוי הוא ממש קריטי. תרופות נגד סוכרת, למשל, הכרחי לקחת 20 דקות לפני האוכל - אחרת ישנה סכנה לאירוע של היפוגליקמיה.
בררו בדיוק מתי לקחת את התרופות שלכם. רשמו זאת לעצמכם, ואל תזניחו את חשיבות העניין. עמידה בזמנים יכולה לעשות את ההבדל בין כדור שנלקח לפני האוכל, לזריקות אינסולין שאליהן יגיעו חולי סוכרת אם הכדור לא יהיה יעיל.
"הקרדיולוג מכיר את כל התרופות שלו מצוין, האורטופד מכיר את התרופות שלו מצוין, גסטרואנטרולוג מכיר את התרופות שלו, אבל האורתופד מכיר פחות את תרופות הקרדיולוג, והקרדיולוג מכיר פחות את תרופות הגסטרואנטרולוג וכיו"ב", מסכם רפי עזרא. "הדמות המקצועית המכירה את כלל התרופות היא הרוקח. תוסיפו לזה את הידע המקצועי ואת היכרותו עם עולם תוספי המזון ותרופות ללא מרשם, וזה יהיה האדם שכדאי וקל להתייעץ איתו".
הצטרפו לקהילת הבריאות של מוטק'ה!
"בדיקת הקולונוסקופיה הצילה את חיי"
פעילות גופנית מפחיתה את הסיכון לסרטן השד
נוטלים תרופות רבות? דעו את הסכנות
משככי כאבים הם תרופות שמשתייכות לקבוצות שונות המיועדות להקלה עלכאביםמסוגים שונים. כחמישית מהמטופלים...
ב-2012 השתנו לראשונה חייה של אושרית פרייזנר, כיום בת 62, אם לשלושה וסבתא לארבעה. זה התחיל מכאב בלתי נסבל בכתף...
"רבים חושבים שלחיות בריא זו מלחמה יום-יומית", אומרת לנו מיכל צפיר, מרצה לאורח חיים בריא. "אני אומרת שמי...