קיץ חם: 3 מסלולי טיול קצרים המשלבים מים
הקיץ כבר כאן, ואיתו המעלות שמטפסות (והלחות כמובן). במזג אוויר שכזה קשה ליהנות מטיול בטבע, אבל גם לשבת כל היום מול המזגן בבית הופך לבילוי משעמם למדי. אז איך בכל זאת אפשר לצאת החוצה וליהנות מהאוויר הפתוח? טיול קצר בטבע שמשלב טבילה במקור מים צוננים הוא הפתרון. יזהר הס, מדריך טיולים מיוחדים בארץ ובעולם, הבעלים של "דרך הלב", טיולים רוחניים, סדנאות ומסעות, עם שלושה מסלולים מצוינים בדרגת קושי קלה, שיהפכו את הקיץ למהנה וקריר יותר.
עין פיק: טיול יום בדרום רמת הגולן
מבט אל הכנרת: היופי הנשקף מעין פיק. צילום: עמית וורגפט, מתוך אתר פיקיויקי
מעיין עין פיק נמצא בתוך סבך תאנים ופטל, מתחת לכפר הסורי הנטוש פיק. על הנביעה עצמה ממוקמים שני ספסלי עץ יפים, וכל האזור מריח תאנים, אדמה ומים צלולים. עין פיק הוא אחד המעיינות המיוחדים, הקסומים והיפים באזור, וביקור בו ירגיש לכם כמו כניסה לאגדה קסומה בתוך ג'ונגל.
על המסלול: ראשיתו של המסלול הקצר בכפר העתיק חירבת פיק, שם ניתן לערוך תצפית יפהפייה לכנרת, וללכת בירידה עד המעיין, שמימיו צלולים כמו מראה. מומלץ להיכנס לטבילה מרעננת במים, ואחר כך לשבת ולהתענג במנוחה על אחד הספסלים. מכאן ניתן לחזור או להמשיך הלאה בשביל הספסלים לתוך קיבוץ אפיק עוד כשעה קלה. לאורך השביל תמצאו ספסלים רומנטיים נוספים שצופים לכנרת. כדי לחזור, עולים חזרה בדיוק כפי שבאנו או נכנסים לתוך קיבוץ אפיק.
אורך המסלול: את המסלול כאמור אפשר לעשות בשתי דרכים: הדרך הראשונה קצרה יותר, וכוללת רק את הכפר ואת המעיין. נוסעים על כביש מבוא חמה - קיבוץ אפיק ופונים מערבה לחניה מסודרת לפי השלט "עין פיק". אורך המסלול: כ-45 דקות.
המסלול השני ארוך יותר, וכולל את שביל התצפיות ולבסוף את המעין: נכנסים לקיבוץ אפיק, נוסעים לאורך גדר הקיבוץ, מגיעים לתצפית ומשם יורדים לשביל הספסלים ומסיימים במעיין. אורך המסלול: כשעה וחצי.
מה עוד אפשר לעשות באזור: מומלץ לעצור לקפה בחורשת בג'וריה שליד מושב נטור, חורשה יפהפייה עם שולחנות פיקניק נוחים, וקבוצת עצי אקליפטוסים ענקיים ואנרגטיים שמספקים צל נעים (בחורף תמצאו פה שלולית חורף עונתית). לאחר מכן כדאי לבקר בכפר האומנים אניעם, המעוצב בסגנון מדרחוב אירופאי, שלאורכו גלריות, בתי סטודיו של אמנים, מסעדות ובתי קפה.
עין חבקוק/ עין יאקוק: מים אנרגטיים בגליל התחתון
מעין נובע סמוך לקבר חבקוק. עין חבקוק, צילום: יזהר הס
מסע אל אחד מהמעיינות המיוחדים של הצפון, הנובע בגליל התחתון צפון מערבית לקיבוץ חוקוק, לא רחוק מקבר חבקוק, שבעצמו נחשב למקום אנרגטי ביותר ומעין כניסה "לעולם הבקשות הפנימיות" שמצוי בגליל. את המעיין מקיפה חורשה סבוכה גדולה של עצי שיזף, המספקים צל גדול ונעים למבקרים.
על המסלול: נוסעים לכיוון קיבוץ קדרים ועוקבים אחר השילוט לקבר חבקוק הנביא. מחנים את הרכב ליד הקבר (אפשר להתפלל ולברר על הסגולות של המקום. שתי האמונות הנודעות בו הן האמונה של סגולה לפוריות והאמונה של חיזוק השפיות). מתוך החצר של קבר חבקוק הנביא יורדים בהליכה רגלית של כעשרים דקות מתחת לגשר של כביש 65, ומעל תעלת המוביל הארצי. דרך שביל עיזים יורדים מטה מזרחה, לכיוון הכנרת. הסימן שלכם שהגעתם לנקודה הוא קבוצת עצים ירוקים וענקיים הממתינים למטה.
מדובר כנראה בחורשת עצי השיזף הגדולים ביותר בישראל. מיד כשתגיעו למקום, שבמרכזו מעיין טבילה קטן, תחושו בקסמו הרב. זהו לא הבניאס וגם לא הסחנה, אלא מעיין טבילה מוקף עצים עתיקים. יש האומרים שהוא יושב על אותו אופק מים של מקווה הארי הקדוש, אך הוא מייצג את הצד הנקבי של המים. מומלץ כמובן להיכנס לטבילה במקום.
זוהי גם הזדמנות מצוינת לפרוס מחצלת או לתלות ערסל, ולפגוש את באי המעיין, שמעליו חפירה ארכיאולוגית מעניינת של כפר עתיק עם בתי כנסת עתיקים.
אורך המסלול: כחצי שעה לכל כיוון.
מה עוד אפשר לעשות באזור: מומלץ לבקר בחוות גבינות עין כמונים, אחת מהחוות הראשונות בגליל. אם אתם חובבי מוצרי חלב, תמצאו כאן גבינות איכותיות ומקום נחמד לאכול בו בהזמנה מראש. ואם הגעתם לאזור, כדאי לבקר גם בצפת העתיקה ובמדרחוב האומנים, כולל בגלריה של הצייר הקבלי דוד פרידמן.
אזור השרון הצפוני: עין ארובות - המעיין שליד התאנה
ראשוניות פראית. עין ארובות, צילום: יזהר הס
באור השרון הצפוני, ליד קיבוץ ברקאי וצומת עירון, מצוי מעיין מיוחד שלא רבים מכירים. עין ארובות הוא מעיין הנושק לתל הארכיאולוגי ארובות ולחורשת משמר הגבול. במקום צמחייה מכל כיוון וסבך של עצי תאנה, מים מלטפים, וראשוניות פראית כמו שרק מעיין יכול לספק.
על המסלול: נוסעים לצומת עירון שקרוי גם צומת מג"ב. אם באים מכיוון העיר חריש פונים ימינה אל מתחת לכביש 65. אם נוסעים על כביש 65, פונים לכיוון ברקאי וחוזרים חזרה על כביש ברקאי צומת עירון, לכיוון צומת עירון. כשתגיעו לאזור תראו שלט חום גדול המפנה לאתר ההנצחה של משמר הגבול. עוברים מתחת לכביש 65 וחונים בחורשת משמר הגבול. במקום יש שירותים לנוחיותכם ותצפית יפה, וגם מרכז הנצחה ומורשת לצד כלי רכב צבאיים ישנים.
מהחנייה של אנדרטת משמר הגבול הולכים ברגל לאורך הכביש, חזרה לכיוון צומת עירון. לאחר כ-40 מטרים תתקלו בשביל עפר, בין השדות, שמכניס מערבה או דרום מערבה, לדרך החוזרת לצומת עירון. בקצה השביל תזהו עץ תאנה גדול.
מעץ התאנה נכנסים לשתי נביעות יפהפיות. מגיעים לאבן הנצחה ליצחק דורי, מדריך מיתולוגי מקיבוץ מצר. אם תפנו שמאלה ופנימה לתוך השער, תגיעו לנביעה קטנה ומוצלת. עקבו אחרי שביל הכורכר שבתוך הפטל. אם ויתרתם על הנביעה הזו, כנסו בשער והמשיכו מערבה. כעת תגיעו לנביעה השנייה, שבה ניתן גם לטבול. מעליכם תל ארובות שמזוהה עם אחת מ-12 ערי המחוז של שלמה המלך, והמקום מלא תאנים ועל פי האמונה, גם חסד.
אורך המסלול: כ-20 דקות הליכה.
מה עוד אפשר לעשות באזור: כדאי לבקר בפרדס חנה - מושבה מתחדשת עם גלריות רבות, בתי קפה ואפילו פאבים. חובבי האמנות יוכלו לנסוע לעין הוד, ולהתרשם מיצירות האמנות הרבות והמגוונות בכפר האומנים הייחודי.
העונה הכי נעימה בשנה, זו שהכי מתאימה לטיולים בארצנו היפה וגם פורחת, כבר כאן. מי הגשמים שטרם התייבשו,...
"ישראל מתייבשת", זועק התשדיר ומתאר תרחיש בלהות שממנו כולם חוששים. אבל מבלי ששמתם לב, כדי...
הקיץ כבר כאן, ואיתו המעלות שמטפסות (והלחות כמובן). במזג אוויר שכזה קשה ליהנות מטיול בטבע, אבל גם לשבת כל...