קיר ירוק ונפלא: פתרון גינון עירוני
כמו רוב אזרחי ישראל, גם אתם גרים בדירה בסביבה עירונית? מגדלים אדניות ומשוועים למעט ירוק? עם קצת השראה ועזרה מחברים, תוכלו להפוך קיר פנוי בבית, או במרפסת, לגינה. הכוונה היא לא לצמח מטפס בעציץ שישתלט לאיטו על הקיר, אלא לצמחייה של ממש שבוקעת מכיסים המותקנים על הקיר.
בחו"ל – בעיקר בערים שטופות גשמים ושמש כמו פריז ובודפשט – ודאי ראיתם קירות ירוקים שנראו מאולתרים לחלוטין. בארץ, שטופת שמש וצנועת גשם, דורש קיר ירוק הכנה מקצועית ממש, עם תשתית טובה של השקיה וניקוז. לכן מאמירות העלויות לשמיים, והגינה האנכית הופכת מתוספת ירוקה ומקסימה לתוספת יקרה ונדירה.
קיר ירוק בבודפשט שהקימו מתנדבים. צילום: מעין זיגדון
גינות קיר התפתחו כחלק מאורח החיים האקולוגי-עירוני. "בעולם עולה המודעות להוספה של ירוק לסביבה, בניסיון לחזור לטבע", אומר שוני ענדא, אגרונום ממשתלת "הסוכה" בכפר אז"ר. "הבניינים הגבוהים באים על חשבון שדות ופרדסים ואם כל אחד יוסיף ירוק לסביבה שלו – כולנו נרוויח".
גינה אנכית, "קיר ירוק", יכולה להתאים לדבריו לקיר במרפסת, בפאטיו, לקיר חיצוני של הבית ואפילו בתוכו, בתנאי שהקיר מואר מספיק. "זה פתרון מצוין לבעיה של חוסר מקום ונכון גם מטעמים אסתטיים. קיר ירוק זה דבר מדהים".
מעבר לעניין האקולוגי והאסתטי, קירות ירוקים תורמים לבידוד רעשים וחום, כך שבאופן עקרוני מדובר בפתרון מצוין לאקלים הישראלי. "מעבר לכל זה, קיר ירוק גם משפר את איכות האוויר בבית, מפחית את הטמפרטורות ויכול לחסוך באנרגיה למיזוג אוויר", אומר אייל ברקן מחברת Farmit לפתרונות לחקלאות עירונית, בעל תואר שני בלימודי סביבה ומורה לפרמקלצ'ר (חקלאות בת קיימא). האתגר, כאמור, הוא להצליח להקים קיר ירוק בלי לפשוט את הרגל.
קיר ירוק: איך עושים את זה
המומחים, כמובן, מציעים שלא לאלתר קיר ירוק בכוחות עצמכם. על הקיר מתקינים לוח נירוסטה או פלסטיק מבודד, מחומר אטום למים, שמונע מהקיר להירטב. על פני הלוח מתקינים "כיסים" מנירוסטה, פלסטיק או בד, שמתאימים לקלוט את הצמחים שיישתלו בהם. לתוך הכיסים מכניסים מצע שתילה ושותלים. "תוך כמה חודשים, בהתאם לעונה, יגדלו הצמחים ויכסו את הקיר", אומר ענדא.
ניתן לשתול כל צמח בגינה האנכית שלכם, בתנאי שהוא יכול להתפתח בתוך הבית. צמחי נוי, צמחי מאכל ומרפא, "וגם צמחים שיכולים להשפיע לטובה על בעלי הבית כמו גרניום, יסמין ועלי דפנה שמרגיעים ומפיגים עייפות או הדס שקוטל חיידקים", מציע גיא בר-נס, הבעלים ש לחברת Green Wall ממושב רמות השבים.
גינת תבלינים עם יתרונות מפתיעים. צילום: יחסי ציבור
"אני ממליץ בעיקר על סוקולנטים, משפחה של צמחים בשרניים שנותנים בעיקר עלווה בגוונים שונים, שהם עמידים, חסכניים במים, קלים לטיפול וכמעט לא סובלים ממחלות ומזיקים", אומר ענדא. "אם בוחרים בצמחים משתרעים, יש להעדיף את אלה שלא מתפשטים יותר מדי ויכסו את הצמחים האחרים.
יש לכם ידיים ירוקות? הצטרפו לקהילת הגינון של מוטק'ה!
"אפשר לבחור במינים של שרכים, בסינגוניום למיניו, צמח בעל עלים משולשים, ירוקים או מגוונים, שמשמש הרבה בעציצי תלייה. יתאימו לגינת הקיר גם האגלונמה, צמח עם עלים גדולים בירוק ואדמדם, שעמיד בתנאי אור נמוך וחסכני במים, זנים של דרצנה, צמח עם עלים מנוצים וזנים של פילדנדרום בעל העלים הגדולים".
השקית הצמחים בקירות הירוקים שמוקמים על ידי חברות מקצועיות מתבצעת באמצעות מערכת אוטומטית שמותקנת בקיר, מאפשרת לכוון את תדירות ומשך ההשקיה וממחזרת את המים שנאגרים בה. "בין הכיסים עוברות טפטפות אנכיות והמים מחלחלים מלמעלה למטה, מגיעים לתא שקולט את העודפים ונשאבים בחזרה למעלה", מסביר ענדא את המערכת שלו. "מכיוון שהתאים יחסית קטנים ולא יכולים להכיל הרבה מצע שתילה, עדיף להשקות לעתים תכופות, אבל לזמן קצר, בהתאם לתנאי מזג האוויר ולסוג הצמח".
הגינה האנכית יכולה להכניס ירוק לתוך הבית פנימה. צילום: יחסי ציבור
השורה התחתונה: כמה זה עולה לי ואיך חוסכים
חברת Green Wall מציעה ערכת "עשה זאת בעצמך" מודולרית וקלה להרכבה ופירוק ליצירת קיר ירוק בבית. הערכה כוללת רשת בגודל 1X2 מטר, אדניות בגדלים שונים וערכת השקיה חסכונית במים. את הרשת תולים על הקיר, מחליטים איזו כמות של אדניות תולים ואיפה ומרכיבים את המערכת ההשקיה. עלות המערכת בהתקנה של החברה היא 2,000-2,500 שקל למטר, בהתקנה עצמית- 1,000-1,200 שקל למטר.
מחיר הגינות האנכיות יכול להאמיר בחברות אחרות, בהתאם למערכת ההשקיה והחומרים שתבחרו, כמו גם גודל הקיר שאותו אתם מבקשים לכסות.
ברקן מציע להכין בבית קיר אנכי, באמצעות בקבוקי שוופס – שמניסיונו הם העמידים ביותר מבחינת הפלסטיק – אזיקונים, לייסט, מצע שתילה, כף, מזמרה, מחוררה, מספריים וסכין יפנית. העלות, לדבריו, מגיעה לכ-50-100 שקל למטר.
להנחיות המלאות להקמת קיר ירוק בבית, לחצו כאן
קיר מהמון-המון בקבוקים. צילום: באדיבות אייל ברקן, farmit
כדי להקים קיר ירוק בעצמכם, עליכם לחתוך את הבקבוק באלכסון, לחורר אותו כך שניתן יהיה לחבר אותו לבקבוקים אחרים, ולחבר את הבקבוקים באזיקונים. יש ליצור חורים לניקוז בתחתית הבקבוקים.
את הבקבוקים המחוברים והמחוררים מחברים באמצעות ווים ולייסט לקיר.
גם ברקן ממליץ על השקיה ממוחשבת בטפטוף – מחשב ההשקיה יהיה ההשקעה הגדולה ביותר שלכם, למעט הזמן.
אחרי שהכנסתם תשתית הגיע הזמן לשתול! התייעצו במשתלה שלכם בנוגע לצמחים המומלצים לשתילה בתנאים אלה ובהתאם למיקום הקיר בביתכם.
יש לכם ידיים ירוקות? הצטרפו לקהילת הגינון של מוטק'ה!
ישראל עשירה במינים רבים של צמחי בר יחסית לגודלה, אבל הבנייה והפיתוח לא ממש מועילים לשימור המגוון והכמות,...
התקופה לא פשוטה, אבל האביב שבפתח מכניס קצת אוויר, ואופטימיות. אוטוטו נהנה מחמימות נעימה, פריחות, לבלובים...
עציצים הם תוספת חשובה לכל בית, במיוחד אם הוא מצויד במרפסת. הם מוסיפים צבע, חיוניות ותחושה ביתית, ומשרים...
מקסים,ירוק בעיניים. חשיבה יצירתית