קר, מתקרר: 4 מתכונים מנחמים ליום סגריר

כשהימים מתקררים אנחנו מחפשים אחר אוכל שיספק חמימות לגוף, וינסוך גם בנפש תחושה נעימה ומנחמת. החורף הגדול עדיין לא כאן, אבל הגשמים הראשונים הם הזדמנות נפלאה לתרגל במטבח מנות מחממות, נעימות וטעימות. ליקטנו עבורכם כמה מנות כאלה – חלקן עם ניחוח של חו"ל וחלקן עם זיכרונות של בית. בתיאבון!
טופו ודלעת קלויים בסגנון מתוק-חריף
צילום: Pixabay
מתכון שמתאים לצמחונים, טבעונים ושוחרי בריאות באשר הם – הדלעת עשירה בסיבים תזונתיים ונוגדי חמצון, ויטמינים ומינרלים, הטופו עשיר בחלבון מן הצומח, והשילוב שלהם יחד עם רוטב שמספק מתיקות, חריפות וחמיצות מעודנת הוא מעדן בימים קרירים אלה, שגם מפיץ ניחוחות של המזרח הרחוק.
מצרכים:
120 גרם טופו ללא נוזלים
1 ק"ג דלעת קלופה ללא גרעינים
5 כפות רוטב סויה (אפשר גם יותר לפי הטעם)
1/2 כפית רוטב חריף (דוגמת סריראצ'ה או טבסקו)
1/4 כוס שמן בוטנים או שמן זית עדין
1 כף דבש/סילאן
1 כף שומשום קלוי
2 כפות עלי סלרי או כוסברה קצוצים
מלח, פלפל שחור לפי הטעם
ההכנה:
1. פורסים את גוש הטופו למלבנים בעובי 1 ס"מ.
2. מסדרים את הטופו על תבנית גדולה או על מספר צלחות מרופדות בכמה שכבות של נייר סופג. מניחים שכבה נוספת של נייר סופג מעל פרוסות הטופו וכן משקלים כמו צלחות או ספר כבד למשך 20 דקות לספיחת הלחות שיש בטופו, וקבלת טופו יבש לגמרי.
3. בזמן שהטופו מתנקז, מחממים תנור ל-220 מעלות.
4. חותכים דלעת לפלחים בצורת חצי ירח בעובי 1-1.5 ס"מ.
5. בקערה קטנה טורפים יחד את רוטב הסויה, הרוטב החריף וקורט מלח. מוסיפים את שמן הבוטנים ומערבבים.
6. שומרים בצלוחית 3 כפות מהבלילה, ומוסיפים לבלילה המרכזית את הדבש. מערבבים.
7. מפזרים את חלקי הדלעת על תבנית אפייה מרופדת בנייר אפייה, ושופכים על כל חלקי הדלעת את בלילת הסויה והדבש. מפזרים מעל מעט מלח ופלפל.
8. צולים בתנור את הדלעת למשך כ-20 דקות עד שתחתיות פלחי הדלעת חומות-זהובות. הופכים וצולים 10 דקות נוספות עד להזהבה וקבלת דלעת רכה. מעבירים את פלחי הדלעת לקערה גדולה.
9. טובלים את פרוסות הטופו בתערובת הסויה השמורה בצלוחית ומסדרים אותן בשכבה אחת בתבנית שהשתמשנו בה לאפיית הדלעת. אופים את הטופו בתנור החם כשהתבנית במסילה העליונה למשך כ-2 דקות. כשהטופו מקבל גוון זהוב ופריך הופכים ומכניסים לעוד 2 דקות.
10. מוסיפים את הטופו החם לקערת הדלעת. מפזרים מעל שומשום ועלי סלרי (או כוסברה)
המתכון באדיבות הבלוגר דני בר, טיולים וסגנון חיים
ריזוטו ירקות שורש וזעפרן
צילום: Shutterstock
הריזוטו, אחת ממנות הדגל של המטבח האיטלקי, היא מנה מושלמת ליום סגרירי. היא אמנם נשמעת כמו מנת גורמה מסובכת שרבים נמנעים מהכנתה בבית, מהחשש שהיא דורשת טכניקה ומיומנות, אבל האמת היא שריזוטו קל הרבה יותר להכין בבית ממה שרבים חושבים.
מצרכים:
1/2 כוס שמן זית
1 גזר קלוף וחתוך לקוביות קטנות
1/2 ראש סלרי קלוף וחתוך לקוביות קטנות
1 בצל בינוני קלוף וחתוך לקוביות
1 כוס יין יבש
2 כוסות אורז ריזוטו
2 ליטר ציר ירקות
מעט זעפרן
מלח ופלפל שחור גרוס
אופציה: גבינת פרמז'ן מגורדת
ההכנה:
1. בסיר רחב מחממים שמן זית ומוסיפים את הבצל. מטגנים קלות.
2. מוסיפים את שאר הירקות ומטגנים כ-5 דקות נוספות.
3. מוסיפים את אורז הריזוטו ומערבבים.
4. מוסיפים את היין ומערבבים עד לאידוי מושלם, ואז בהדרגה מוסיפים את ציר הירקות, כל פעם קצת תוך כדי ערבוב, עד שכל הנוזלים נטמעים בריזוטו. מוסיפים את הזעפרן.
5. מתבלים במלח ופלפל לפי הטעם ומגישים.
* מומלץ להוסיף חצי כוס גבינת פרמז'ן מגורדת.
המתכון באדיבות שף דיויד לוי
קיגל ירושלמי
צילום: Shutterstock
יש מי שקורא לו קוגל, הירושלמים לעד יקראו לו קיגל, אבל לא משנה באיזה שם תבחרו – פשטידת האטריות המתוקה, הנפוצה בקרב יהודי אשכנז ומזרח אירופה, מספקת נחמה מתוקה מהולה בזיכרונות נוסטלגיים. בדיוק מה שאנחנו זקוקים לו כשמזג האוויר מתקרר והקורונה עדיין כאן.
מצרכים:
1 חבילת אטריות דקות
1/2 כוס שמן
1/2 כוס סוכר (אפשר להוריד/להוסיף לפי הטעם)
4 ביצים
1 כף שטוחה מלח
3/4 כפית פלפל שחור
ההכנה:
1. משחימים את הסוכר עם השמן עד להזהבה (להיזהר שלא יישרף).
2. שופכים את חבילת האטריות מעל ומכסים במים עד מעל האטריות.
3. מרתיחים ומוסיפים מלח ופלפל שחור. טועמים ובודקים אם יש צורך בהוספת סוכר.
4. מקררים ומוסיפים 4 ביצים טרופות.
5. מערבבים היטיב ומכניסים לתבנית אפייה. אופים בחום שחומם מראש על 220 מעלות עד שהקיגל משחים מלמעלה.
המתכון באדיבות רבקה ברדווין, מתוך פרויקט התיירות והאוכל "נשים וסיפורים בירושלים"
קוסקוס חלבי
צילום: Shutterstock
אנחנו מכירים את הקוסקוס הצפון אפריקאי בגרסה החורפית שלו, עם מרק ושלל ירקות (ולעיתים גם בשר), אבל כאן הוא מוצע בגרסה קלילה יותר – עם חמאה וירקות העונה, ומתאים במיוחד למזג האוויר המשתנה.
מצרכים:
1 ק"ג סולת לבנה או מלאה
500 גרם חמאה (אפשר חמאה מלוחה)
1.5 כפות מלח דק
4 כפיות שמן זית או שמן קנולה
3-4 כוסות מים פושרים (לסולת המלאה עד 6 כוסות)
750 גרם אפונה, פול וקישואים
אופציה: זיתים ירוקים או ארטישוק
ההכנה:
1. שופכים לקערה גדולה את הסולת, מעליה מוזגים את 4 כפיות השמן ואת המלח, ומיד מתחילים לפורר בעזרת הידיים את הגרגירים כדי שהשמן יעטוף כל גרגיר וגרגיר, במשך 3-4 דקות. המטרה היא שלא יישארו גושים.
2. מעבירים את הסולת לסיר אידוי כשבתחתית הסיר מים רתוחים, ומכסים במשך כחצי שעה.
3. מחזירים את הסולת לקערה ומצננים במשך 15 דקות. מכסים במגבת שממשיכה את פעולת האידוי, ובמקביל הקוסקוס מתקרר, כדי שנוכל לעבוד איתו בידיים.
4. מוסיפים כוס מים בהדרגה, ובמקביל ממשיכים לפורר עם הידיים במשך 2-3 דקות (כדי שלא יישארו גושים). עבור סולת מלאה יש צורך בשתי כוסות מים.
5. מחזירים את הסולת המפוררת לתוך סיר האידוי, מרתיחים למשך כחצי שעה נוספת, ושוב מוציאים לקערה ומצננים. הפעולה חוזרת על עצמה פעמיים בסך הכל עד שהקוסקוס מוכן.
6. מעבירים את הקוסקוס לתוך כלי הגשה, ובסיר האידוי מבשלים את הירקות בנפרד עם מעט מלח במשך כחצי שעה.
7. מגישים יחד עם הירקות המאודים והחמאה. אופציה נוספת: ריויון, צימוקים, שקדים וסוכר.
המתכון באדיבות שושנה בכר, מתוך פרויקט התיירות והאוכל "נשים וסיפורים בירושלים"
5 מתכונים עם פירות וירקות העונה
בלי לטוס לחו"ל: ליהנות מהמנות המפורסמות בעולם אצלכם בבית
הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה
אנחנו מכירים אותם בתור "חמוצים", אבל הירקות הכבושים הם הרבה יותר מתוספת לפלאפל או לשניצל. בתהליך כבישת...
ערב החג מתקרב בצעדי ענק ותכנון ארוחת החג בעיצומה. כיצד תפתיעו השנה את האורחים? עם מנה וירטואוזית שדורשת...
מוזמנים - יש, הגדות תואמות - יש, מספיק בקבוקי יין כדי לצלוח את הערב הארוך בשנה – יש. עכשיו זה הזמן לדאוג...
דרושים לעבודה קלה מהבית, בקלדנות,
הזנת תוכן, נציג צ'אט, ועוד מגוון רחב של משרות לפרטים אפשר בוואטסאפ 058-7338281 העבודה גמישה ובשעות שנוח לכם!
העבודה מתאימה לכל מי שמחפש הכנסה נוספת או משרה מלאה מהבית