חזרה לבריאות טובה

קר לכם? המאכלים שיחממו אתכם מבפנים

הרפואה הסינית מדברת על מזון מקרר לעומת מזון מחמם, וזה לא תמיד קשור לטמפרטורה של האוכל. ירקות כתומים, גבינות קשות, בשר ותבלינים מסוימים יכולים לעזור לכם להתחמם מבפנים
חני יודל 15/01/19
קר לכם? המאכלים שיחממו אתכם מבפנים
ירקות שורש, בשר ותבלינים חריפים או הודיים יעניקו חום פנימי. צילום: Shutterstock

 

 

 

אולי יצא לכם לשמוע על מזון מחמם לעומת מזון מקרר, מונחים ששייכים לרפואה הסינית, אבל האם אתם יודעים אילו מזונות נחשבים מחממים ואילו מקררים? הנטייה היא לחשוב שמזון שמוגש קר הוא בהכרח "מזון מקרר", גלידה למשל, אבל המציאות מורכבת יותר – המושגים חום וקור על פי הרפואה הסינית לא מתייחסים לטמפרטורת המזון בלבד, אלא לאנרגיה של האוכל ולתהליך שאותו הוא עובר. חימום האוכל באמצעות מיקרוגל למשל דווקא יקרר אותו.

 

"התזונה הסינית מחלקת את המזונות שלנו למחממים ומקררים, כאשר לכל מזון יש אנרגיה ייחודית, הנקבעת על פי השפעתו של המזון על הגוף שלנו", מסבירה עינת ברקן, מטפלת אינטגרטיבית ברפואה סינית ויפנית, מומחית בתזונה סינית ומקרוביוטית. "בחורף אנרגיית החום בטבע ובגוף יורדת, לכן ההמלצה היא לצרוך מזונות ושתייה בעלי אנרגיה מחממת או כאלה שבושלו זמן רב, וחמין הוא דוגמה מצוינת לכך".

 

 

גבינות קשות – כן, רכות - לא

 

 

גבינות קשות ויין אדום נחשבים בעלי אנרגיה מחממת. צילום: Shutterstock

 

 

בגלל שהגוף שלנו מנסה בחורף לאגור אנרגיה ושומן, ברקן ממליצה לצרוך יותר מזונות "כבדים" בעונה הקרה, כמו מזון מהחי ובשר על כל סוגיו, גבינות שמנות (אבל מהסוג הקשה), וכן ירקות או פירות כתומים ואדומים, דגנים, זרעים ואגוזים. "גם יין אדום נחשב לבעל אנרגיה מחממת בגלל התהליך שבו הוא מופק", היא מוסיפה, ומזכירה כי הסינים מדברים גם על תזונה מותאמת אישית, כך שחשוב להתאים את אנרגיית המזון הן לאקלים והן לאדם. כך למשל, לאדם עם חום פנימי הסובל לרוב מחום ומ"פתיל קצר" דווקא עדיף לצרוך מזונות מקררים שיאזנו אותו.

 

"ככלל, המאכלים הקרים מכווצים כלי דם וזה מזיק לגוף - כלי הדם צריכים להיות רחבים כדי שהדם יזרום לגוף כמו שצריך, במיוחד בחורף, שגם כך כלי הדם מכווצים בגלל הקור. זו הסיבה שבחורף כדאי לאכול מאכלים מחממים", מוסיפה ד"ר אסתר מנחם, נטורופתית, ביולוגית ומטפלת ברפואה סינית, רכזת תחום נטורופתיה בכללית רפואה משלימה.  

 

"ברשימת המאכלים המקררים נכללים בין היתר גבינות רכות, יוגורטים, סלט ועלים ירוקים. זה מאוד באופנה עכשיו לשתות שייקים מעלים ירוקים וזה בריא ונהדר, אבל זה מקרר את הגוף ופחות מומלץ בחורף". במקום שייקים, ממליצה ד"ר מנחם לשתות תה עם תבלינים וצמחים מחממים דוגמת ג'ינג'ר טרי, קינמון ואגוז מוסקט.

 

 

רוצים להתחמם? תוסיפו פלפל, צ'ילי וכורכום למנה

 

 תבלינים חריפים ותבלינים הודיים לחימום אנרגיית האוכל. צילום: Shutterstock 

 

 

ברשימת המאכלים המחממים מציינת ד"ר מנחם אף היא את הירקות הכתומים ואת ירקות השורש, דוגמת סלק, קולורבי, תפוח אדמה, בטטה וגזר. "הירקות הכתומים מחממים מאוד גם אם הם לא ירקות שורש, למשל דלעת. צריך לזכור תמיד שהחלק התחתון יותר מחמם מהעליון, כלומר החלק הכתום מחמם והירוק של העלים מקרר – וזה גם הגיוני כי כתום הוא צבע חם וירוק הוא צבע קר", היא אומרת. "לגבי קטניות, ככל שהן יותר קטנות כך הן יותר מחממות. עדשים קטנות למשל מחממות יותר משעועית גדולה".

 

ברקן וד"ר מנחם מסבירות שאפשר לחמם את האוכל גם באמצעות תבלינים מחממים כמו פלפל אנגלי ופלפל שחור, פפריקה, צ'ילי, שום, בצל, הל וכורכום. "כל התבלינים הצהובים והאדומים הם מחממים", אומרת ד"ר מנחם, "זאת לעומת כוסברה ופטרוזיליה שנחשבים מקררים. מובן שגם תבלון חריף מחמם - הרי כשאנחנו אוכלים חריף אנחנו מרגישים שהחום הפנימי שלנו עולה. גם התבלינים ההודים מחממים מאוד".

 

 

"החום מחזק את המערכת החיסונית"

 

 ירקות שורש מצוינים בחורף. צילום: Shutterstock

 

 

ומה לגבי הכנת המזון? טרנד הרואו פוד (מזון מהצומח ללא בישול) הוא אמנם מאוד פופולרי בשנים האחרונות, אבל לחורף הוא פשוט לא מתאים. "ברגע שמכניסים חום לתהליך הכנת המזון הוא מחמם אותו ואת הגוף", מסבירה ד"ר מנחם. "מזון שטוגן מעט הוא מזון מחמם יותר מכזה שלא בושל או טוגן כלל, ומזון מבושל בבישול ארוך מחמם עוד יותר". ברקן מוסיפה: "בחורף מומלץ להמעיט בצריכת מזון נא, כמו ירקות ופירות חיים, ולאכול מזון שעבר בישול, אידוי, אפייה וכיו"ב".

 

לדברי ד"ר מנחם, חשוב שנקפיד בחורף על מזון מחמם כי הגוף צריך להשקיע יותר אנרגיה כדי לחמם את עצמו. ואם אפשר לעזור לו במשימה, אז למה לא? "מרקים מאוד מחממים את הגוף גם בגלל הטמפרטורה שלהם, והם מצוינים לחורף", היא אומרת. "החום מגביר את זרימת הדם ומחזק את המערכת החיסונית, וזה מה שכולנו רוצים, במיוחד בחורף – מערכת חיסון חזקה".

 

 

האסתמה מחמירה בחורף? כך תתמודדו

10 דרכים טבעיות להילחם בשפעת חורף

צינון או אלרגיה? המומחים מסבירים

נפטרים מהשיעול בדרכים טבעיות

 

הצטרפו לקהילת הבריאות ואורח חיים בריא של מוטק'ה

 

תגובות  0  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד בבריאות טובה

פרקינסון: מה עושים כשהכדורים כבר לא עוזרים?


פרקינסון היא מחלה ניוונית של המוח בה הולכים ונפגעים הדרגתית תאים, בעיקר באזור בגזע המוח שאחראי על ייצור...

לקריאת הכתבה
המחלה הקטלנית שאין לה תסמינים

בשיתוף מדטרוניק ללא מעורבות בתוכן

כדי להבין מהי מפרצת בטנית (או אאורטה בטנית), יש להבין תחילה איך פועל...

לקריאת הכתבה
איך שעון החורף משפיע על הגוף שלנו?

הלילהכולנו הזזנואת השעונים שעה אחת אחורה (אוקי, בואו נודה בזה, בעידן הדיגיטלי הרוב הוזז אוטומטית, ולנו רק...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה