שדות של תורמוסים: צמח בר טעים

אם יצאתם לאחרונה לטייל בארץ, ודאי ראיתם מרבדים כחולים או סגולים של תורמוסים, מפרחי האביב המוקדם. בימים אלה, שבהם קמלים פרחי התורמוס, מבשיל החלק האכיל של הצמח. פולים החבויים בתרמיל שעיר, המזכירים בטעם ובמראה את פולי הסויה (אדממה).
כבר בתקופות קדומות, הבינו בני אדם שבפרח היפה יש גם תועלת והחלו ללקט את זרעיו למאכל. בתלמוד הוגדרו פולי התורמוס כ"מאכל עניים" וכותביו אף סיפקו מתכון: "תורמוסא שולקין אותו שבע פעמים ואוכלין אותו בקינוח סעודה".
חומר גלם לתחליפי בשר
חטיף נפוץ במטבחים ים תיכוניים. צילום: shutterstock
התורמוס הוא פרח חד שנתי השייך למשפחת הפרפרניים ולסדרת הקטניות ובארץ אפשר למצוא כחמישה מינים שלו. סימני ההיכר של הצמח הם העלים המאוצבעים והתפרחות הגבוהות והצרות, המורכבות מפרחים קטנים הנפתחים בהדרגה מלמעלה למטה. מכיוון שהזרעים המתפתחים בתרמיל כבדים יחסית, הם נוטים לנשור בבשלותם בקרבת צמח האם וכך נוצרים המקבצים הגדולים והמרהיבים של התורמוסים.
בעולם גדלים כ-200-300 מינים של הצמח, חלקם תורבתו למאכל. את הפולים מוציאים מהתרמיל ואוכלים כפי שהם (רק אחרי בישול), אך הם משמשים גם כחומר גלם לתחליפי בשר צמחיים, טופו וקמח לאפייה.
אכילת פולי התורמוס כחטיף נפוצה בארצות כמו מצרים, איטליה, ספרד, פורטוגל וברזיל. בישראל הם נראים בעיקר במטבח הערבי והדרוזי ובשווקים בירושלים המזרחית, עכו, נצרת ודליית אל כרמל, הם נמכרים כפיצוחים בערימות, על מגשי מתכת גדולים.
אוהבים לבשל? מתעניינים באוכל? הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה
עגול כמעגל החיים
בעיתות רעב ומשבר, שימש התורמוס (כמו החובזה) בארץ ישראל, כמאכל זמין שניתן ללקט בשדות הבר ופולי התורמוס נכללים גם בין מאכלי האבלות ביהדות, בשל צורתם העגולה כמעגל החיים.
כמו קטניות אחרות, התורמוס הוא גם מאכל בריאות, שסגולותיו הרפואיות תוארו כבר על ידי הרמב"ם ואסף הרופא. הפולים עשירים בחלבון, יש בהם כמות גדולה של אשלגן, זרחן, מגנזיום, סידן, ויטמינים מקבוצת B וחומצה פולית. הם נטולי כולסטרול והמדד הגליקמי שלהם הוא הנמוך מבין הקטניות ועומד על 7. גם הערך הקלורי נמוך למדי, בכוס תורמוס מבושל, יש 198 קלוריות בלבד.
את פולי התורמוס ניתן לרכוש בחנויות קטניות ותבלינים או חנויות טבע. מכיוון שהפולים הטריים מכילים חומרים מרירים ורעילים, יש להשרות ולבשל אותם לפני האכילה. לאחר מכן אפשר לשלב אותם כמעט בכל דבר. בסלט ירקות טרי, במנת החומוס והטחינה, בתבשילי קטניות, או סתם לנשנש כחטיף.
מתכון: חטיפי תורמוס
אחרי ההכנה יש לאחסן בכלי עם מים. צילום: shutterstock
משרים פולי תורמוס למשך 24 שעות, תוך החלפת המים ושטיפת הפולים מדי פעם. לקיצור זמן הבישול, אפשר להוסיף למי ההשריה חצי כפית סודה לשתייה.
לאחר ההשריה שוטפים את הפולים ומבשלים אותם במים על אש נמוכה למשך כשעתיים, או בסיר לחץ למשך חצי שעה, עד שהם מתרככים.
לאחר ההכנה, יש לאחסן את הפולים במקרר בכלי עם מים ואפשר גם להקפיא בתוך שקית ניילון. בזמן ההגשה, מתבלים במלח, פלפל וכמון.
עשינו לכם תיאבון? הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה
עוד במדור האוכל של מוטק'ה
בתחילת הסתיו אנחנו מתחילים לראות אצל הירקן, בשוק ובסופרמרקטים שפע של ירקות כתומים. זוהי שעתה היפה של...
אצלנו בבית זה כבר הפך לנוהל: בכל יום חמישי, לפני שנכנסים לסוף השבוע ולפני שמכניסים הביתה את הקניות לשבת,...
סעודת ראש השנה אינה שלמה בלי הרימון ובלי הברכה "שירבו זכויותינו כרימון", בסוכות הוא מוצג כקישוט כאחד...
שבתי שתורנוס זה צמח מוגן