תחילת עונת התפוזים: 3 מתכונים מפתיעים
תפוז, פרי ההדר שמגדלים הכי הרבה ברחבי העולם, קנה את שמו העולמי בזכות ויטמין C, וזאת למרות שיש פירות וירקות שמכילים הרבה יותר ויטמין C ממנו. הוא נחשב לאחד הפירות היותר ישראלים שיש אבל מקורו בכלל בדרום-מזרח אסיה, ודווקא ברזיל נחשבת למגדלת התפוזים הגדולה בעולם.
אז אמנם החורף ממאן לבוא אבל עונת התפוזים החלה, ולנו יש כמה עובדות מעניינות לספר על הפרי הכתום והמתוק, וגם כמה מתכונים שאפשר להכין איתו בכיף.
נתחיל מההתחלה: את עצי התפוז הראשונים גילו לפני 2500 שנה בדרום-מזרח אסיה, והיו אלה הסינים שתרבתו אותו. בזכות האימפריה הרומית התפוז הגיע גם לרומא וגם לצפון אפריקה. בוסתני התפוז הראשונים בעולם החדש נשתלו על ידי קולומבוס בהאיטי, ובמאה ה-18 תפוזים הצילו את הימאים הבריטיים שסבלו ממחלת צפדינה שנגרמת כתוצאה ממחסור בוויטמין C. היום, שני שליש מיבול התפוזים האמריקאי מספקת מדינת פלורידה, ו-90% מהיבול הזה נשלח למפעלים שמכינים מיץ תפוזים מסחרי. בארץ מגדלים שלושה זנים של תפוזים: מתוקים, דמיים ותבוריים, כשכל זן מכיל שלושה עד חמישה תתי-זן.
לא רק ויטמין C
חשוב שתדעו: מיץ תפוזים מכיל כמות גדולה של ויטמין C ושל רכיבים חיוניים נוספים (שמיד נמנה), אבל כדי ליהנות מכל העושר הזה יש לשתות אותו מיד אחרי הסחיטה. הסיבה לכך היא שהרכיבים החיוניים שבתפוז, ובמיוחד ויטמין C, מתפרקים כתוצאה מחשיפה לאור, לחמצן ולטמפרטורה גבוהה.
דבר נוסף שכדאי לדעת הוא שתפוז מכיל 49 מיליגרם ויטמין C ל־100 גרם - כמות שמספקת כ־60% מהכמות היומית המומלצת של ויטמין C לאדם מבוגר. יחד עם זאת, תפוז עדיין לא נחשב לשיאן הוויטמין החשוב, מכיוון שקיווי למשל מכיל 93 מיליגרם של ויטמין c ב-100 גרם פרי, וגויאבה מכילה 228 מיליגרם ויטמין C ל־100 גרם!
רכיבים חיוניים נוספים שיש בתפוז הם הספרידין, שמסייע בהורדת לחץ הדם והכולסטרול. אבל שימו לב: ההספרידין נמצא דווקא בקליפה ובציפה הלבנה של התפוז, ולא בחלק המתוק והטעים שלו. בנוסף, תפוז מפחית את הסיכוי לחלות במחלות כרוניות, בסרטן ובמחלות לב, וגם מחזק את המערכת החיסונית של הגוף ומקל על ההתמודדות עם וירוסים וזיהומים ויראליים. שתיית מיץ תפוזים מונעת מחלות כליות, והסיבים שיש בתפוז מסייעים לשמירה על בריאות מערכת העיכול. האינדקס הגליקמי הנמוך שלו הופך את התפוז לפרי שביכולתו להגן עלינו מפני השמנת יתר.
ועכשיו – למתכונים:
עוגת תפוזים ופיסטוקים
צילום: דור משה
מצרכים (עבור תבנית קוגלהוף בקוטר 24 ס"מ):
לעוגה:
200 גרם חמאה מומסת, פושרת
3 ביצים (גודל L)
280 גרם קמח לבן (2 כוסות)
150 גרם פיסטוק
2 כפיות אבקת אפייה
כפית אבקת סודה לשתייה
250 גרם סוכר (1.25 כוסות)
200 מ"ל שמנת חמוצה (מיכל אחד)
כפית תמצית וניל
גרידה מתפוז אחד
125 מ"ל מיץ תפוזים (1/2 כוס)
לסירופ:
125 מ"ל מיץ תפוזים (1/2 כוס)
45 גרם סוכר לבן (3 כפות)
ההכנה:
1. מחממים תנור לחום של 180מעלות.
2. משמנים את תבנית האפייה בשכבה דקה ואחידה של חמאה ולאחר מכן מפדרים אותה בקמח, כך שכל התבנית מקומחת. מנערים מהתבנית את שאריות הקמח.
3. טורפים את החמאה המומסת והסוכר. מוסיפים את הביצים, מיץ התפוזים, גרידת התפוזים, תמצית הווניל והשמנת החמוצה וטורפים היטב.
4. בקערה נפרדת מערבבים את הפיסטוקים הטחונים, הקמח, המלח, אבקת האפייה וסודה לשתייה. מאחדים בין התערובות ומקפלים רק עד לאיחוד.
5. יוצקים את הבלילה לתבנית ואופים במשך 35 דקות, או עד שקיסם הננעץ בעוגה יוצא יבש עם פירורים לחים. נותנים לעוגה להצטנן במשך כמה דקות ומחלצים אותה מהתבנית.
6. מכינים את הסירופ: מבשלים את מיץ התפוזים והסוכר עד לרתיחה תוך כדי ערבוב. מברישים את העוגה בסירופ. מחכים לפחות שעה לפני ההגשה.
המתכון באדיבות דור משה, בעלים של הבלוג ״פאי בריבוע״
מרמלדת תפוזים והדרים
צילום: Shuterstock
מצרכים:
4 תפוזים
מיץ מתפוז אחד
30 גרם רסק תפוחים ללא סוכר
30 גרם גלוקוז
15 גרם פקטין
500 גרם סוכר
10 מ״ל מיץ לימון
ההכנה:
1. מכינים רסק תפוזים: חותכים לתפוז את החלק העליון, חורצים אותו ומרתיחים יחד עם הקליפה. חוזרים על הפעולה שלוש פעמים וכל פעם מחליפים את המים.
2. טוחנים את התפוזים לעיסה ומוסיפים מיץ תפוזים.
3. מניחים בסיר את רסק התפוחים, 150 גרם מרסק פרי שהתקבל וגלוקוז. מערבבים עד שכל הרכיבים מאוחדים.
4. מוסיפים 40 גרם סוכר מעורבב עם פקטין.
5. מביאים לרתיחה תוך כדי ערבוב ומתחילים להוסיף את יתרת הסוכר ב-3 מנות. לפני הוספת כל מנה של סוכר, על המסה לרתוח.
6. ברתיחה האחרונה מוסיפים מיץ לימון.
7. יוצקים לתבנית מנוילנת בניילון נצמד ושומרים במקרר.
המתכון מתוך ספר המתכונים של ״יועזר בר יין״
סלמון ברוטב סויה ותפוזים
צילום: גליה אבירם
מצרכים:
4 נתחי סלמון ללא העור במשקל של 200 גרם כל אחד
200 מ"ל רוטב סויה
200 גרם סוכר חום
400 מ"ל מיץ תפוזים
100 מ"ל יין לבן
ההכנה:
1. בסיר קטן מערבבים את רוטב הסויה, הסוכר והיין הלבן. מחממים את הסוכר עד שהוא נמס לגמרי. מקררים את התערבות ומערבבים היטב ביחד עם מיץ התפוזים.
2. מניחים את נתחי הסלמון בקופסה או במגש עם דופן גבוהה ושופכים מעל את רוטב התפוזים. משרים את הסלמון ל- 12-4 שעות.
3. מחממים את התנור ל-250 מעלות.
4. מסדרים את נתחי הסלמון על מגש אפייה עם שוליים גבוהים ושופכים מעט מהמשרה עד ל-1/4 מגובה הסלמון.
5. אופים כ-15-10 דקות (חשוב לשים לב שהרוטב לא נשרף)
6. כדי למנוע התייבשות הדג, מוסיפים תוך כדי אפייה עוד קצת מנוזל ההשריה.
המתכון באדיבות רשת קפה ביגה
שימושים מפתיעים בקליפות פרי הדר
20 מזונות שלא כדאי לשמור במקרר
כל הסיבות לאכול ירקות (ופירות) כתומים
הצטרפו לקהילת האוכל של מוטק'ה
לאורך שמונת ימי החנוכה, ובינינו - כבר שבועות לפני בואו, קשה להימלט מהן. סופגניות מקושטות בשלל ציפויים...
חג חנוכה, או אם תרצו חג השמן והטיגון, אוטוטוכאן, ועם כל האהבה שלנו לסופגניות ולביבות, 8 ימים של אכילת מזונות...
חג סוכות הוא תקופה של אירוח. אנחנו מנצלים את מזג האוויר הנוח ואת ימי העבודה הקצרים (וברי המזל שבינינו את...