חזרה למגזין אוכל

תפוח אדמה: כוכב גם בלי מדורה

תפוח אדמה דל בנתרן ונטול כולסטרול, מסייע בהפחתת סטרס ולחץ דם, ותורם גם לתפקוד תקין של המוח. בל"ג בעומר הוא זוכה לתהילה מיוחדת, אבל גם בלי מדורה אפשר ליהנות ממנו ומיתרונותיו הבריאותיים. כל מה שצריך לדעת על תפוחי אדמה, ושני מתכונים מפנקים
חני יודל 12/05/22
תפוח אדמה: כוכב גם בלי מדורה
משביע, טעים, וכיף לאכילה גם בלי מדורה. צילום: Shutterstock

 

הם אהובים ופופולריים בכל מטבח וניתן להכין אותם בשלל צורות – לטגן, לבשל, לאפות או לצלות. בל"ג בעומר תפוחי האדמה זוכים לתהילה מיוחדת, וגם מי שלא השתתף בעשורים האחרונים בחייו במדורת החג, בטח מעלה חיוך כשהוא נזכר בתפוח אדמה שלם ומפויח עטוף בנייר כסף, לוהט ופריך מבפנים עם טעם של ילדות מתוקה.

בשנים האחרונות יש פחות ופחות מדורות עקב המודעות לנזקי הסביבה (כדור הארץ מודה לנו על זה מקרב לב. וגם הכביסה שלנו), אבל זה לא אומר שאי אפשר ליהנות מתפוחי אדמה טעימים ומשביעים ומיתרונותיהם הבריאותיים המגוונים.

תפוח אדמה עשיר בפחמימות מורכבות (זה המקום לציין שלא מדובר בירק אלא בפחמימה) המספקות לגוף אנרגיה. הוא דל בנתרן ונטול כולסטרול ומכיל גם חומצות אמינו, נוגדי חמצון, ויטמין C וויטמינים מקבוצת B, מינרלים כמו ברזל, סידן, מגנזיום וזרחן וכמות גדולה של אשלגן.

הערך הגליקמי של תפוחי האדמה אינו נמוך אמנם, אבל אפשר לשלוט בו על ידי צורת ההכנה. כך למשל, תפוח אדמה מבושל שעובר צינון קל יהיה בעל ערך גליקמי מעט נמוך יותר. מבחינת קלוריות, בתפוח אדמה בינוני יש כ-90 קלוריות. כמובן שאם מטגנים אותו בשמן עמוק לקבלת צ'יפס, התוצאה אולי טעימה אך עתירת קלוריות.

 

תורם לתפקוד המוח ולשינה תקינה

 

אל תוותרו על הקליפה. תפוחי אדמה, צילום: Shutterstock

 

תפוח אדמה מצטיין גם בסיבים התזונתיים שבו, שכמותם גדלה אם לא מוותרים על הקליפה. בזכות כמות האשלגן הגבוהה שבו, תפוח אדמה מסייע להפחתת לחץ דם. ויטמין B6 שמצוי בו תורם לתפקוד המוח ועשוי להאט תהליכי התדרדרות קוגניטיביים בקרב קשישים. הורמונים שונים שתפוח האדמה מסייע לגוף להפריש בעת אכילתו (כמו מלטונין וסרוטונין) מסייעים לאיזון סטרס בגוף ותורמים לשינה תקינה.

דניאל לונדון ברזילי, דיאטנית בחלי ממן – קבוצות תמיכה לאורח חיים בריא, מציינת כי תפוח אדמה - בעיקר בזנים עם הקליפה האדומה - מכיל יותר תרכובות נוגדות חמצון כמו בטא קרוטן (נגזרת של ויטמין A ), פוליפנולים ומינרלים, שמעניקים אספקה של רכיבים נוגדי חמצון. "התכולה של נוגדי החמצון, מינרלים ופוליפנולים בתפוחי אדמה עשויה לעזור בהורדת השכיחות של מגוון רחב של מחלות כרוניות, כמו יתר לחץ דם, מחלות לב, סרטן, מחלות עצבים ומחלות אחרות", היא מסבירה. "עם זאת, השמירה על החומרים המזינים בתפוחי אדמה מושפעת משיטות בישול ועיבוד שונות".

כך למשל, אומרת לונדון ברזילי, בישול בטמפרטורה גבוהה כמו זו שבמדורה מייצרת אקרילאמיד, שחשוד כחומר מזיק לבריאות. "אכילה של תפוח אדמה אחד מהמדורה פעם בשנה לא תזיק לבריאותכם, אבל אם אתם רגילים לאכול תפוח אדמה שרוף בתנור או צלוי על גחלים על בסיס קבוע, כדאי להפסיק עם מנהג זה".

 

איך מומלץ לאחסן תפוחי אדמה?

 

אחסנו במקום קריר, יבש ומאוורר אך לא במקרר. צילום: Shutterstock

 

תפוח אדמה מומלץ לאחסן במקום קריר וחשוך, עם אוורור, ולא במקרר. בטמפרטורה נמוכה כמו זו שבמקרר העמילן שבתפוח האדמה הופך לסוכר ומשנה את טעמו, ואף עלול לגרום לריקבון. מעבר לכך, על פי הסוכנות האחראית על תקני המזון באנגליה, הדבר אף עלול להיות מסוכן אם מטגנים או אופים תפוח אדמה ששהה במקרר: השילוב בין חומצת האמינו אספרגין לסוכרים משחרר כימיקל מסוכן.

"כשבוחרים תפוחי אדמה לקנייה, עלינו לבחור תפוחי אדמה בעלי מרק חלק, ללא עור מקומט או רך או עם חתכים או ריקבון", מוסיפה לונדון ברזילי. "בנוסף, רצוי להקפיד לשטוף אותם היטב לפני בישול. לעיתים תפוחי אדמה מקבלים כתמים וניצנים ירוקים - יש לחתוך את החלק הירוק לפני השימוש משום שהוא מכיל חומר רעיל בשם סולנין שלא ראוי למאכל".

 

ועכשיו הגיע הזמן למתכונים כיפים עם תפוחי אדמה, באדיבותה של לונדון ברזילי, שיעזרו לנו להרגיש את ל"ג בעומר גם בלי מדורה:

 

תפוחי אדמה אפויים עם עשבי תיבול:

 

צילום: Shutterstock

 

מצרכים:

2 שיני שום גדולות וכתושות

1 כפית שמן זית

1 כפית שטוחה פפריקה מתוקה

מלח ופלפל שחור גרוס טרי, לפי הטעם

עשבי תיבול כמו טימין ורוזמרין (כ-2 ענפים מכל מין)

4 תפוחי אדמה

קורט אגוז מוסקט מגורד

תרסיס שמן בטעם חמאה לשימון התבנית

 

ההכנה:

1. מחממים תנור ל-200 מעלות.

2. פורסים את תפוחי האדמה לפרוסות ומניחים בתבנית לאחר שימון, כמו קוביות דומינו, באלכסון.

3. בקערה מערבבים היטב את יתר המרכיבים ויוצקים מעל תפוחי האדמה באופן שווה.

4. מכסים את התבנית בנייר אלומיניום עם פתח קטן ליציאת האדים, ואופים כ-30-45 דקות.

5. מסירים את נייר האלומיניום וממשיכים באפייה עד שתפוחי האדמה מוכנים, שחומים ופריכים.

 

תפוחי אדמה פיקנטיים:

 

צילום: Shutterstock

 

 

מצרכים:

1 בצל בינוני

4 תפוחי אדמה

תבלינים: פפריקה חריפה, פלפל שחור, מלח

3 כוסות מים

תרסיס שמן

 

ההכנה:

1. מחממים סיר לחץ ומרססים בתרסיס שמן.

2. קוצצים את הבצל ומאדים קלות.

3. קולפים את תפוחי האדמה ומחלקים לרבעים. מוסיפים לסיר ומתבלים בנדיבות.

4. מוסיפים את המים וסוגרים את סיר הלחץ.

5. מבשלים במשך 20 דקות: בהתחלה על אש גדולה עד שהלחץ נבנה ולאחר מכן על אש בינונית-קטנה.

* אם אין סיר לחץ מבשלים בסיר רגיל עד שתפוחי האדמה מתרככים.

 

תמרור אזהרה: מתי האוכל שלנו הופך למקולקל?

12 תופעות לוואי משונות של אכילת פירות וירקות

20 מזונות שלא כדאי לשמור במקרר

תגובות  -2  אהבו 

כתוב/י תגובה...
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב:
עריכת תגובה
השבה לתגובה
עוד במגזין אוכל

כל הסיבות לאכול ירקות (ופירות) כתומים

 

בתחילת הסתיו אנחנו מתחילים לראות אצל הירקן, בשוק ובסופרמרקטים שפע של ירקות כתומים. זוהי שעתה היפה של...

לקריאת הכתבה
לא זורקים אוכל: השאריות הופכות למנה מנצחת

אצלנו בבית זה כבר הפך לנוהל: בכל יום חמישי, לפני שנכנסים לסוף השבוע ולפני שמכניסים הביתה את הקניות לשבת,...

לקריאת הכתבה
רימון מוסיף המון: 3 סלטים משגעים לחג

 

סעודת ראש השנה אינה שלמה בלי הרימון ובלי הברכה "שירבו זכויותינו כרימון", בסוכות הוא מוצג כקישוט כאחד...

לקריאת הכתבה
מוטק’ה גם בפייסבוק
למעלה
חזרה